Meniu

Alerta de pesta porcina intr-un judet important din vestul tarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In seara zilei de 25 ianuarie 2019, a fost notificata, in urma examenelor de laborator efectuate de catre D.S.V.S.A. Satu-Mare, o suspiciune de pesta porcina africana (PPA), la porcii dintr-o gospodarie, din localitatea Belint, judetul Timis.

Conform procedurilor, probele au fost trimise catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti – Laborator National de Referinta, pentru confirmarea diagnosticului.

In urma investigatiilor preliminare, a rezultat ca in perioada 10-11.01.2019 au fost cumparate, de catre doua persoane din satul Belint si o persoana din satul Barna, un numar de 25 capete tineret porcin, de la o exploatatie situata in extravilanul localitatii Giroc, judetul Timis. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare si nici insotite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscriptiile respective nefiind anuntati de aceste tranzactii, fapt ce constituie o incalcare grava a legislatiei.

Pana la data aparitiei rezultatului de laborator, murisera 23 porcine

Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitare veterinare judetene si ale organelor de politie.

Investigatiile vor continua si in zilele urmatoare. Centrul Local (judetean) de Control al

Bolilor, a fost convocat in vederea analizarii situatiei si adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane.

D.S.V.S.A. Timis reia solicitarile catre crescatorii de porcine, sa nu procedeze la achizitii de porcine neidentificate prin crotalii si fara a fi insotite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice miscare  a porcinelor, din exploatatiile de origine catre alte locatii, se poate efectua doar dupa anuntarea, in prealabil, a medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala.

Orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor de prevenire si combatere a bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice deosebit de grave generate de aparitia ei.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistre

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE