Petre Daea, despre domeniul agricol care trebuie sustinut prin fonduri europene suplimentare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa continue dezvoltarea comunitatilor locale de pescuit, dar si promovarea de parteneriate locale. In ceea ce priveste pescuitul mic costier, ministrul este de parere ca acesta ar trebui sa beneficieze de tratament special, noteaza Agerpres.

Dupa parerea sefului MADR, o politica comuna in domeniul pescuitului este extrem de importanta, atat la nivel intern cat si extern.

„Subliniez angajamentul nostru de a contribui la asigurarea sustenabilitatii pe termen lung a activitatilor de pescuit prin adoptarea planurilor multianuale de gestionare. In acest sens, vom asigura procedurile de adoptare rapida a Planului pentru apele occidentale si dorim sa ajungem la un acord politic rapid, impreuna cu dumneavoastra, pentru Planul multianual de gestionare a stocurilor demersale din Marea Mediterana de Vest”, a adaugat ministrul.

Avantajele Planului pentru apele occidentale

Acest plan este a doua propunere care vizeaza asigurarea exploatarii durabile a stocurilor din bazinul Marii Mediterane, in conformitate cu obiectivele PCP reformate. De asemenea, urmareste asigurarea unui cadru de gestionare mai stabil, transparent si coerent, oferind totodata posibilitati pentru solutii regionale.

„Din aceste motive, am examinat detaliat propunerea in Consiliu si am lucrat la o pozitie comuna care asigura sustenabilitatea ecologica, sociala si economica a pescuitului in acest domeniu. Am citit cu atentie pozitia Parlamentului European si o examinam in prezent pentru a gasi caile de compromis pentru preocuparile noastre. Asteptam cu nerabdare sa colaboram cu dumneavoastra pentru ca Parlamentul si Consiliul sa gaseasca impreuna cea mai buna cale de urmat pentru gestionarea pe termen lung a stocurilor de peste in cauza”, sustine ministrul.

Daea, despre importanta fondurilor europene alocate pentru pescuit si acvacultura

El considera ca trebuie abordate corespunzator toate obstacolele existente in calea absorbtiei fondurilor, inclusiv capacitatea beneficiarilor de a asigura cofinantarea.

„Stiu ca administratiile nationale au depus in ultima perioada toate eforturile pentru accelerarea absorbtiei fondurilor, deci nu poate fi vorba de dezinteres sau neglijenta din partea statelor membre, dar complexitatea sistemului actual ramane o problema reala. Sa invatam din experienta trecutului pentru a imbunatati sistemul”, a sustinut ministrul.

In opinia sa, importanta acestui fond este incontestabila pentru industria de pescuit, acvacultura si procesare, pentru comunitatile locale, pentru dezvoltarea economiei albastre si pentru atingerea obiectivelor PCP, mai ales in contextul actual si al complexitatii normative. De aceea, trebuie sa ii asiguram un nivel adecvat de finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE