Vesti bune pentru fermieri. Fonduri europene pentru sistemul de inregistrare a terenurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, aproape 266 milioane de euro vor fi alocate pentru extinderea ariei de acoperire a cadastrului, sistemul de inregistrare a terenurilor in zonele rurale din Romania, proiectul avand ca scop imbunatatirea cadrului legal si a transparentei drepturilor la proprietate. Banii vor fi alocati din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), noteaza Agerpres.

„Acest proiect din politica de coeziune protejeaza in mod activ oamenii care locuiesc in zonele rurale prin consolidarea drepturilor lor de proprietate si faciliteaza accesul proprietarilor de terenuri la fondurile europene. De asemenea, proiectul va contribui la dezvoltarea economica a acestor regiuni prin certitudinea juridica mai ridicata, care stimuleaza investitiile si accelereaza implementarea proiectelor cheie de infrastructura”, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Modul in care vor fi folositi banii

Fondurile UE vor fi utilizate pentru a efectua o inregistrare sistematica in zonele rurale, pentru a digitaliza si clasifica arhivele existente, pentru instruirea personalului implicat, pentru dezvoltarea utilizarii tehnologiilor informatiei si comunicatiilor in cadrul serviciilor si pentru a imbunatati gestionarea si monitorizarea proiectelor.

In prezent, sub 25% din proprietatile din Romania sunt inregistrate in registrul funciar. Proiectul acopera 660 de unitati administrative din sapte zone rurale ale Romaniei: prin cartografiere si scanare proprietatii in baza centrala de date cadastrale, acest proiect finantat de UE va ajuta la inregistrare a terenurilor pe intreg teritoriul romanesc, se mai precizeaza in comunicatul emis de Comisia Europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE