Preturile terenurilor agricole inregistreaza cresteri tot mai mari. Iata situatia din Moldova

Facebook
Twitter

Productivitatea crescuta a agriculturii din tara noastra dar si subventiile acordate de catre institutiile europene au determinat tot mai multi oameni sa se orienteze catre acest domeniu, fiind dispusi sa achizitioneze cantitati insemnate de teren agricol.

Astfel, cererea pentru terenul agricol a devenit tot mai mare iar pretul terenului a inregistrat cresteri succesive in ultimii ani, ajungand in unele zone chiar si la 15.000 euro pe hectar. Pretul marit al hectarului de teren nu a descurajat cumparatorii, tot mai multe persoane fiind interesate in a-si achizitiona propria parcela de teren.

Totusi, Directiile Agricole din multe judete semnaleaza ca suprafete foarte mari de teren sunt achizitionate de entitati ce provin din afara tarii, reprezentate de investitori din spatiul intra sau extracomunitar. Aceste motive dar si incercarea de a alinia preturile terenurilor la media europeana, au contribuit enorm la accentuarea preturilor si prin urmare, in unele judete acestea s-au dublat.

Preturile terenurilor in Moldova      

O accentuare a preturilor s-a inregistrat si in zona Moldovei, insa acestea nu sunt la fel de accentuate ca in celelalte regiuni ale tarii, cresterea fiind una oarecum constanta in ultimii ani. Mai mult, in cazul catorva judete, preturile terenurilor nu au crescut ci au suferit o evolutie/involutie constanta in ultimii trei ani.

Judetul Iasi, diferente mari la preturile terenurilor

Evolutia preturilor terenurilor din judetul Iasi este diferita fata de celelalte judete din Moldova. Daca in 2016, pretul maxim al unui hectar de teren in acest judet era de 40.000 de lei pe hectar, in anul 2017 acesta ajungea la 67.000 lei pe hectar, urmand sa creasca in 2018 la 32.000 lei pe hectar (luna ianuarie).

In cazul pretului minim inregistrat in Iasi la hectarul de teren nu s-au inregistrat modificari masive insa a inregistrat o scadere usoara. Pretul s-a situat intre valoarea de 3.500 lei (2016) si 3.000 lei pe hectar in anul 2018.

,,Pentru anul 2018 luna ianuarie, pretul unui hectar de teren arabil, in judetul Iasi este cuprins intre 3.000 lei pe hectar si 32.000 lei pe ha, iar in anul 2017 pretul unui hectar de teren arabil a fost cuprins intre 3.000 lei pe ha si 67.000 lei pe hectar. In ceea ce priveste pretul de vanzare in anii anteriori, pretul unui hectar de teren in anul 2016 a fost cuprins intre 3.500 si 40.000 lei, in 2017 intre 3.000 si 67.000 lei iar in luna ianuarie a anului 2018, pretul terenului era cuprins intre 3.000 si 32.000 lei’’, a declarat Laurentiu Precup, presedintele DAJ Iasi pentru Stiri Agricole.

Bacau, cresteri liniare de pret

In judetul Bacau, pretul hectarului de teren este similar si ajunge la o medie de aproximativ 22.000 de lei in anul 2018. Si reprezentanti DAJ Bacau semnaleaza cresteri ale preturilor terenurilor comparativ cu ultimii ani insa nu specifica si in ce masura.

,,Pretul mediu la un hectar de teren arabil in judetul Bacau este de 22,97 lei pe metru patrat. Fata de anii precedenti pretul de vanzare al terenului a crescut’’, declara Presedinta DAJ Bacau, Simona Barzaghideanu pentru Stiri Agricole.

Diferenta mare de pret a terenurilor din acelasi judet este cauzata de pozitionarea geografica a terenurilor, nivelul de acces la anumite cai de comunicatie (drumuri, cai ferate etc.) si de nivelul de fertilitate al terenului respectiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE