Cadastrarea terenurilor, tot mai anevoioasa. Fermierii risca sa ramana fara subventii pe terenuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei Europene pe Agricultura  a declarat ca proprietarii de terenuri agricole necadastrate nu vor mai putea beneficia de subventii europene din anul 2020, noteaza Agerpres.

Totusi, europarlamentarul spune ca operatiunea de cadastrare se poate efectua gratuit  iar pentru aceasta, exista fonduri europene in valoare de peste 365 milioane de euro, care ar putea fi atrase si de catre tara noastra.

,,Daca nu vor fi cadastrate aceste terenuri, nu vom putea lua platile directe, sunt corelate unele cu celelalte. Din pacate, domnul Daea nu a inteles acest lucru (…). Nici nu trebuie sa faca mare lucru din fondurile nationale, ci trebuie sa ia banii din fondurile europene, pentru ca sunt peste 365 milioane de euro care pot sa fie alocati pentru acest proces de cadastrare’’, sustine Buda.

Tara noastra nu ar mai avea fonduri pentru finalizarea cadastrarii

Un deputat PNL, Daniel Oros sustine ca operatiunea de cadastrare gratuita a terenurilor este realizata doar in proportie de o treime si considera ca fondurile necesare pentru finalizarea intregului proces nu exista, in ciuda programului de guvernare al aliantei PSD-ALDE, in care acesti bani ar fi deja prevazuti.

,,La inceputul guvernarii, domnul Daea ne spunea ca, stim cu totii, dupa 2020 nu se vor mai putea primi subventii pentru terenurile necadastrate si ca programul de guvernare al PSD cuprindea si aceasta masura – cadastrarea gratuita a terenurilor. La aceasta ora, din 9,5 milioane de hectare care sunt inregistrate pentru subventii, sunt cadastrate 3,033 milioane, deci doar o treime din suprafata pentru care se cer subventii este cadastrata’’, a declarat Daniel Oros.

Buda: multe terenuri care sunt puse la subventie, de fapt nu exista

Europarlamentarul face acuzatii si mai serioase declarand ca de fapt, o mare parte din subventiile agricole acordate fermierilor din Romania, in special din regiunea Transilvaniei nu au o acoperire reala si ca foarte multe terenuri exista doar in acte.

,,Austro-Ungaria a masurat cu lantul si cu franghia toata Transilvania. Noi nu suntem in stare sa masuram in Romania asta, cu toate sistemele de GPS s.a.m.d.? Va spun eu de ce nu se fac chestiile astea. Nu se fac, pentru ca sunt foarte multe terenuri care sunt puse la subventie si care de fapt nu exista. Pentru ca, daca ne uitam dupa titlurile de proprietate, trebuie sa mergem un pic in Ungaria ca sa le luam si lor jumatate din teritoriu, ca sa dam tot terenul care este pe titlu”, mai spune europarlamentarul.

Daniel Buda a abordat si problema Brexit-ului avertizand fermierii ca fondurile europene vor fi tot mai mici, in contextul in care bugetul UE se va diminua. De aceea, el a insistat asupra faptului ca tara noastra va trebui sa atraga cat mai multe fonduri in aceste conditii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE