Inca un caz de oua contaminate cu fipronil. Ce masuri au luat autoritatile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inspectorii DSVSA au confiscat peste 304.000 de oua in vederea distrugerii, de la o ferma avicola din judetul Olt, dupa ce inspectorii au depistat fipronil in mai multe probe de oua ce proveneau de la aceasta unitate, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, alte peste 280.000 de oua provenind de la ferma din Olt, din perioada 15-18 ianuarie, cand a fost detectata prezenta fipronilului, au fost comercializate in Bucuresti, Valcea, Arges, Dolj si Olt.

Pe principiul precautiei, inspectorii sanitar-veterinari au dispus retragerea preventiva de la comercializare a tuturor loturilor de oua provenind de la ferma din Olt, incepand cu cele din data de 4 ianuarie si pana la cele din 18 ianuarie, inclusiv.

Proprietarul fermei mai detine o exploatatie in care au fost gasite oua infestate cu fipronil

Ferma avicola din judetul Olt la care a fost depistat fipronil in oua apartine aceleiasi societati care detine si ferma din Teleorman la care a fost gasit fipronil in oua.

„In data de 15.01.2019, s-au prelevat probe de oua si teste de sanitatie, pentru analize, de la o ferma care apartine aceleiasi societati din judetul Teleorman, la care s-a depistat prezenta Fipronilului in oua. In seara de 17.01.2019, au fost primite buletinele prin care se confirma prezenta Fipronilului in probele analizate. Ca urmare, in dimineata zilei de 18 ianuarie, a fost demarata o ancheta, au fost puse sub sechestru ouale aflate la momentul controlului in unitate, a fost interzisa livrarea de oua pentru comercializare, pana la sosirea rezultatelor de laborator si au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate. In data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiza care confirmau prezenta Fipronilului si in alte probe de oua. Concentratiile de Fipronil detectate in probele analizate au fost intre 0,02 ?i 0,07 mg/kg (limita maxima admisa este 0,005 mg/kg)”, se precizeaza in comunicatul DSVSA Olt.

Ferma a fost amendata cu 12.000 de lei pentru utilizarea de substante fara documente insotitoare.

“Inspectorii sanitari veterinari, in baza principiului precautiei, au dispus masura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de oua, incepand cu data de 4 ianuarie pana in 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite catre judetele Olt, Dolj, Arges, Valcea, Ilfov si municipiul Bucuresti). (…) Inspectorii din cadrul DSVSA Olt monitorizeaza in permanenta ferma respectiva, preleveaza in continuare probe, care sunt trimise spre analiza si actiunea de retragere a oualor, care este in curs de desfasurare”, mentioneaza sursa citata.

OMS clasifica fipronilul printre substantele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE