Contaminare cu Fipronil la o ferma din Teleorman. Masurile luate de autoritati

Facebook
Twitter

Reprezentantii ANSVSA sustin ca peste 100.000 de oua de la o ferma avicola din judetul Teleorman au ajuns spre consum, cu toate ca erau contaminate cu Fipronil. Fipronilul este un insecticid periculos pentru om, si ingerat in cantitati mari acesta poate provoca decesul, noteaza Mediafax.

„Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul ca exista Fipronil in oua. Aceasta ferma nu avea niciun istoric. Si se controleaza in cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este data de o analiza de risc. Istoricul acestei ferme era curat pana acum. De asta au si durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de oua contaminate care au ajuns pe piata. Nu avem de unde sa stim daca nu au ajuns pe piata si inainte oua contaminate”, a spus Rares Habescu, purtatorul de cuvant al ANSVSA.

De ce nu a fost populatia informata cu privire la acest pericol

Intrebat de reporteri daca stie de ce DSVSA Teleoroman nu a comunicat populatiei riscurile aparute, purtatorul de cuvant al ANSVSA a spus ca nu cunoaste de ce reprezentantii institutiei au procedat astfel, dar ca populatia ar fi trebuit sa fie informata.

La ora actuala, atat ANSVSA cat si DSVSA Teleorman au demarat o ancheta la ferma in cauza, prin care sa se afle cum au fost contaminate ouale cu Fipronil si modul in care substanta a fost folosita in acea unitate de productie.

Ferma in cauza, pusa sub sechestru

In urma unui control tematic efectuat in luna noiembrie 2018, la ferma avicola din Draganesti Vlasca, s-a descoperit peste 4,2 milioane de oua contaminate cu un insecticid interzis.

Ferma a fost pusa sub sechestru de DSVSA Teleorman.

Fipronilul este un insecticid extrem de puternic, iar administrarea sa este interzisa la animalele destinate consumului uman, din cauza riscurilor crescute la care sunt supusi consumatorii.

Oamenii expusi la fipronil prin ingestie pot prezenta simptome de cefalee, convulsii tonico-clonice, convulsii, parestezii, pneumonie si deces. Simptomele neurotoxice ale otravirii cu fipronil la om sunt in mod tipic asociate cu antagonismul receptorilor GABA centrali.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE