ANSVSA: oua contaminate cu Fipronil. Inspectorii au demarat o ancheta

Facebook
Twitter

Incepand cu luna august a anului trecut, ANSVSA a demarat o actiune tematica de control, la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din industria avicola respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta a alimentelor referitoare la producerea oualor si a produselor din oua, destinate comercializarii.

Verificarile au vizat respectarea normelor de biosecuritate aplicabile fermelor avicole, respectarea conditiilor de igiena si de temperatura in unitatile de ambalare, procesare si depozitare a oualor, asigurarea trasabilitatii oualor si a produselor din oua si eventuala prezenta a substantei Fipronil in aceste produse.

Controalele au fost realizate la nivelul fermelor de gaini ouatoare, abatoare de pasari, centre de colectare si ambalare oua, unitati de procesare oua, unitati de comercializare, depozite farmaceutice veterinare, fabrici de nutreturi, precum si in unitatile care au fost autorizate pentru efectuarea actiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

Avand in vedere concluziile si recomandarile Comisiei Europene – DG SANTE, din luna septembrie a anului trecut, privind includerea in programul de monitorizare, pe langa Fipronil, a inca 5 substante (Amitraz, Bifenthrin, Cypermethrin, Diazinon, Thiamethoxam), ANSVSA a elaborat un program ad hoc, de extindere a monitorizarii.

Controale si la abatoarele de pasari

In baza acestui program extins, au fost organizate controale oficiale si la nivelul abatoarelor de pasari si in unitatile autorizate sanitar veterinar pentru activitatile de producere de ou lichid si produse din oua.

S-au realizat, in aceasta perioada, 1.470 de controale oficiale, dintre care 776 in ferme de gaini ouatoare, iar restul in: centre de colectare a oualor, centre de ambalare a oualor, unitati de producere a oualor lichide, unitati de procesare a oualor, unitati de depozitare oua, depozite de produse medicinale veterinare si firme care efectueaza actiuni de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

Nereguli la 9 centre de ambalare a oualor

In urma acestor verificari au fost depistate 9 centre de ambalare a oualor care au produs si furnizat materie prima pentru producerea de praf de ou (oua lichide – melanj de ou integral), fara sa detina autorizatie sanitara veterinara pentru desfasurarea acestei activitati.

Totodata, s-au prelevat 535 de probe (din oua, galbenus lichid, praf de oua, carcasa de pasare, cereale folosite ca furaje si teste de sanitatie) pentru determinari de laborator.

Pentru un lot de 400.000 de oua, care a fost retinut oficial (pe baza principiului precautiei – Reg 178/2002*), suspicionat a fi contaminat cu o substanta din categoria biocidelor, restrictia a fost ridicata, dupa sosirea buletinelor de analiza conforme.

Pentru 6 probe, analizele de laborator au relevat prezenta substantei Fipronil**.

Au fost luate masurile legale aplicabile acestui tip de situatie, iar pentru a determina sursa si modalitatea de contaminare, inspectorii ANSVSA, impreuna cu alte institutii abilitate ale statului, deruleaza o ancheta.

Dintre neconformitatile constatate, pe parcursul celor 7 luni de controale cu aceasta tematica, mentionam:

– nerespectarea conditiilor de biosecuritate la nivelul unor exploatatii de gaini ouatoare;

– desfasurarea unor activitati pentru care unitatile nu au fost autorizate sanitar veterinar;

– registrele continand tratamentele aplicate in unele ferme de gaini ouatoare nu erau completate;

– deficiente privind elaborarea si implementarea programelor de autocontrol, de catre operatorii alimentari din sectorul oualor;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura la nivelul unitatilor de ambalare, procesare si depozitare a oualor;

– deficiente privind gestionarea deseurilor si a subproduselor nedestinate consumului uman;

– ambalarea si comercializarea unor loturi de oua a caror trasabilitate nu a putut fi stabilita;

– depozitarea si comercializarea oualor in unitati neautorizate/neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

– utilizarea unor mijloace auto neautorizate sanitar veterinar pentru transportul oualor.

Pentru aceste nereguli, au fost aplicate 24 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 132.360 de lei si au fost emise 3 Ordonante de suspendare temporara a activitatii.

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 178.200 de bucati de oua, au fost retinute oficial de la centre de ambalare a oualor 1.238.460 de bucati de oua si 3.250 de kg de produse din oua lichide, din unitati de procesare a oualor.

Toate aceste produse au fost dirijate catre unitati autorizate de neutralizare, unde au fost distruse.

Controalele ANSVSA cu aceasta tematica se desfasoara in continuare.

In imprejurarile specifice in care exista un risc la adresa vietii sau a sanatatii, dar persista nesiguranta stiintifica, principiul precautiei asigura un mecanism pentru determinarea masurilor de gestiune a riscului sau a altor actiuni pentru a se asigura nivelul ridicat de protectie a sanatatii stabilit in Comunitate.

** Fipronilul este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gandacii, puricii, capusele, termitele, coropisnitele, gargaritele si alte insecte. Nu este permisa utilizarea lui ca si substanta antiparazitara pentru animalele destinate consumului uman.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE