Oua contaminate scoase urgent de la vanzare. Ce masuri vor lua autoritatile in continuare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform DSVSA Olt, peste 174.000 de oua contaminate cu fipronil, provenind de la o ferma avicola, au fost retrase de la comercializare, urmand a fi distrus, iar ferma in cauza are in continuare interdictie in a comercializa oua, noteaza Agerpres.

“Pana in prezent, din datele receptionate de la judetele implicate, respectiv Olt, Arges, Valcea, Dolj, Ilfov si municipiul Bucuresti, a fost retrasa de la comercializare cantitatea de 174.086 bucati oua”, informeaza DSVSA Olt.

Aproape 900.000 de oua contaminate cu fipronil, distruse pana in prezent

Pana acum au fost distruse aproape 873.000 de oua contaminate cu fipronil si vor fi neutralizate alte peste 420.000 de oua aflate in stoc la ferma.

Autoritatile sanitar-veterinare anunta ca potrivit ultimelor analize efectuate in cadrul fermei au fost indicate depasiri ale limitelor maxime admise de fipronil atat in oua cat si in tesutul adipos al gainilor.

Concentratie de fipronil, cu mult peste limita admisa

„In data de 30.01.2019, medicii veterinari au prelevat probe de oua si probe de tesut adipos (grasime) de la pasarile din efectiv, rezultatele buletinelor de analiza primite in seara zilei de 07.02.2019, fiind necorespunzatoare, respectiv la probele de oua cu valori cuprinse intre 0,019 -0,053, iar la cele de grasime cu valori cuprinse 0,049-0,295 (limita maxima admisa este 0,005 mg/kg). Se mentine in continuare interdictia de comercializare a oualor de catre ferma avicola”, se mentioneaza in comunicat.

Inspectorii DSVSA Olt au decis ca toate ouale produse la respectiva ferma avicola sa fie retrase de la vanzare pentru a fi neutralizate. In urma anchetei desfasurata de DSVSA, a reiesit ca 285.570 de oua, reprezentand productia fermei din perioada 15 – 18 ianuarie, au fost comercializate in judetele Olt, Dolj, Arges, Valcea si Bucuresti.

In cazul oualor contaminate cu fipronil a fost deschis si un dosar penal si se fac cercetari privind infractiunea de trafic de produse sau substante toxice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE