Scandalul carnii de vita din Polonia continua. Mai multe state au inceput sa-si reduca importurile

Facebook
Twitter

Dupa ce o ancheta jurnalistica a aratat ca animale bolnave erau sacrificate in Polonia iar carnea lor era destinata consumului uman, mai multe state au decis sa-si reduca importurile de carne de vita care provine din acesta tara, noteaza Agerpres.

Carnea de vita suspecta a fost exportata spre Romania, Suedia, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franta, Spania, Lituania, Portugalia si Slovacia, a anuntat saptamana trecuta directorul Agentiei sanitar veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk.

Autoritatile europene  au ajuns luni la Varsovia pentru a investiga si evalua situatia de la fata locului. Presedintele Asociatiei producatorilor de carne din Polonia, Witold Choinski a declarat ca nicio tara nu si-a anulat importurile de carne din Polonia. „Dar mai multe tari au inceput sa isi limiteze importurile”, a spus Choinski. Acesta nu a dezvaluit numele tarilor si nici amploarea reducerilor.

Capacitatea de productie a Poloniei

Polonia proceseaza in fiecare an peste 560.000 de tone de carne de vita, 85% din aceasta cantitate fiind exportata in interiorul spatiului comunitar, inclusiv in Romania.

Separat, ministrul polonez al Agriculturii, Jan Ardanowski, a declarat luni ca acest caz singular a fost „exagerat peste proportii si acum ameninta nu doar imaginea carnii poloneze, dar si imaginea produselor alimentare poloneze la nivel mondial”.

Pretul carnii de vita din Polonia a scazut considerabil

Reprezentanti ai Asociatiei crescatorilor si producatorilor de carne de vita sustin ca pretul carnii de vita pe piata locala a inregistrat scaderi semnificative in ultimele zile si, daca aceasta tendinta va continua, producatorii polonezi ar putea inregistra pierderi substantiale in acest an, de pana la 600 milioane de zloti (160,27 milioane dolari)

In Romania, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneza. iar intreaga cantitate a fost sechestrata si urmeaza a fi dirijata catre neutralizare, a informat saptamana trecuta Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE