Cum planuiesc mai multe state din Europa de Est sa sustina fermierii

Facebook
Twitter

Slovacia, Polonia si Cehia sustin ca Europa va putea sa reduca emisiile de carbon din transport cu ajutorul biocombustibililor curati, a caror productie va contribui si la dezvoltarea zonei rurale, noteaza Euractiv.

„Credem ca obiectivele stabilite de Directiva privind Energia Regenerabila (RED II) pot fi atinse in primul rand prin intermediul productiei din surse locale care ar asigura securitatea energetica si mentinerea locurilor de munca si a activitatilor agricole din UE”, au spus cele trei state membre intr-o declaratie comuna sustinuta cu ocazia Consiliului Agricultura si Pescuit din aceasta saptamana.

Biocombustibilii din produse agricole reprezinta una dintre „cele mai fezabile si disponibile surse de energie regenerabila utilizate in sectorul transporturilor”, puncteaza declaratia.

Cele trei state spun ca sustinerea biocombustibililor produsi din surse locale ar accelera si co-productia de nutreturi cu continut mare de proteine, si va mentine productivitatea terenurilor agricole.

Fermierii din intreaga Europa argumenteaza de mai multi ani ca este nevoie de o crestere a productivitatii terenurilor si de culturi cu continut inalt proteic pentru a reduce importurile de nutreturi modificate genetic din America Latina. Fermierii europeni spun, in special, ca biocombustibilii ar ajuta la diminuarea deficitului proteic al UE.

„An de an, cu ajutorul acestor produse, ne reducem dependenta de importuri cu 10-15%. De aceea, nu este o tema minora in discutia privind asigurarea continutului de proteine”, a spus Pekka Pesonen, secretar general al asociatiei agricultorilor din UE Copa-Cogeca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE