UE: productia de lapte a crescut insa veniturile fermierilor s-au micsorat. Care este motivul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Departamentului American pentru Agricultura (USDA), Uniunea Europeana va avea, in 2019, o crestere a productiei de lapte cu 2,2 milioane de tone, a celei de branza cu 200.000 de tone si a celei de unt cu 70.000 de tone, noteaza Mediafax.

In ceea ce priveste productia de lapte din UE, aceasta va atinge cifra totala de 155,6 milioane de tone, fata de cele 153,4 milioane tone inregistrate in anul precedent.

Acest lucru nu a fost neaparat avantajos pentru fermieri, deoarece odata cu cresterea productiei si preturile au avut de suferit. Astfel, in intervalul mai – aprilie, fermierii aveau venituri cu aproximativ 2% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Exporturile de lapte provenit din China ar putea creste

USDA estimeaza si o crestere a exporturilor de lapte provenit din UE, mai ales catre China. De altfel, doar in luna aprilie a putut fi constatata o crestere a exporturilor catre aceasta piata de 6% de la un an la altul. In 2017 exporturile de lapte ale UE au totalizat 563 de milioane de dolari (480 de milioane de euro), asteptarile fiind ca anul acesta sa fie depasita aceasta cifra.

Si productia de branza ar urma sa creasca, pe fondul productiei mai mari de lapte, urmand a ajunge la 10,3 milioane de tone, cu 200,000 de tone mai mult decat in 2017. Cea mai mare parte a acestei cantitati va fi absorbita de o piata care a crescut cu 2% de la un an la altul. Astfel ca la export s-ar putea duce doar 840,000 de tone.

Valoarea totala a exporturilor

Ceea ce va duce totalul la 2,39 de milioane de tone. Cu toate acestea, datorita cererii mari, nu este previzionata o scadere a pretului la unt. La sfarsitul lunii iunie, de exemplu, o tona de unt costa 7.100 de dolari.

Nici exporturile nu vor simti o schimbare semnificativa, tot datorita cererii interne mari. Ce se va exporta insa, se va duce catre Statele Unite, China si Arabia Saudita.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE