Bugetul UE afectat de Brexit. Subventiile agricole s-ar putea micsora

Facebook
Twitter

Decizia Marii Britanii de a parasi spatiul intracomunitar a generat o serie de fenomene negative in interiorul UE, unele manifestate imediat dupa Brexit iar altele la cateva luni dupa. In conditiile in care Marea Britanie era a patra cea mai mare contributoare la bugetul Uniunii Europene, iesirea sa din uniune a afectat bugetul UE intr-un mod semnificativ.

Mai exact, dupa Brexit, bugetul UE va fi cu 14 miliarde euro mai mic, buget care trebuie gestionat intr-un fel sau altul. In timp ce unele voci sustin ca cea mai indicata masura este cresterea gradului de contributie a statelor membre, unii considera ca reducerea fondurilor acordate pentru dezvoltarea comunitara si pentru agricultura reprezinta unica solutie.

In prezent, bugetul blocului comunitar este in principal constituit din contributiile statelor membre, fiecare stat trebuind sa plateasca 1% din Produsul Intern Brut.

 Oettinger: trebuie crescute contributiile

Specialistii nu au intarziat sa ofere recomandari privind cel mai viabil mod de rezolvare al acestui impas. Comisarul European pentru buget, Gunther Oettinger a declarat ca in viitorul cadru multianual al UE (2021-2027), statele membre ar trebui sa-si suplimenteze contributiile platite catre blocul comunitar.

Astfel, de la valoarea actuala de 1%, statele europene ar trebui sa achite pana la 1,1% din PIB odata cu inceputul noului cadru multianual. Cu toate acestea, majorarea nu va acoperi decat jumatate din golul lasat de Brexit, iar bugetul UE va ramane tot in deficit.

Viitorul PAC va avea un buget redus

In conditiile in care nici majorarea contributiilor nu va putea acoperi deficitul cauzat de Brexit, viitorul buget al noii Politici Agricole Comune ar putea fi de asemenea redus. Eventuala reducere  a bugetului PAC va duce indubitabil si la reducerea subventiilor acordate fermierilor si a fondurilor europene pentru dezvoltare rurala.

Aceasta masura va genera efecte negative atat asupra bunastarii fermierilor si comunitatilor rurale cat si asupra economiei Uniunii Europene. Productivitatea scazuta in agricultura va aduce cu ea si o valoare mai scazuta a exporturilor spre spatiile extracomunitare, afectand astfel economia generala a blocului comunitar.

Din anul 2007, de la aderarea in UE, Romania a contribuit la bugetul comunitar cu aproximativ 1,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, fondurile europene primite de la UE au totalizat aproximativ 45 miliarde euro. Majoritatea acestor fonduri au fost distribuite catre agricultura si dezvoltarea rurala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE