UE ofera fonduri europene pentru combaterea desertificarii. Fermierii romani pot beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Desertificarea este un fenomen tot mai amplu intalnit pe teritoriul Uniunii Europene. In tot mai multe zone, terenuri agricole care anterior erau fertile si productive devin din ce in ce mai uscate. De aceea, in cadrul Uniunii Europene s-a adoptat un cadru strategic prin care sa se combata si sa se previna acest fenomen extrem de ingrijorator.

Pentru a confirma eficacitatea masurilor luate dar si pentru a aprecia gradul de desertificare actual la nivelul UE, Curtea de Conturi Europeana va desfasura un audit, cu privire la cadrul strategic al Uniunii Europene.

Variatiile climatice dar si interventia umana reprezinta principalele cauze ce genereaza fenomenul desertificarii. Practicile de gestionare nesustenabila a terenurilor si schimbarile bruste de temperatura elimina substantele nutritive din sol, lasandu-l infertil si imposibil de utilizat in agricultura.

Efectele pe termen lung ale desertificarii

,,Desertificarea poate antrena diminuarea productiei de alimente, infertilitatea solului si reducerea rezistentei naturale a terenurilor si a capacitatii acestora de stocare a carbonului. (…) Aceste fenomene, la randul lor, pot conduce la saracie, la probleme agravate de sanatate din cauza prafului antrenat de vant si la un declin al biodiversitatii’’, a declarat Phil Wynn, membrul Curti de Conturi responsabila de acest audit.

De asemenea, eroziunea solului, temperaturile tot mai ridicate si deficitul de apa din sol amplifica fenomenul de desertificare. Sudul Portugaliei, o regiune importanta din Spania, sudul Italiei, Cipru, sud-estul Greciei sau zone izolate din Bulgaria si Romania sunt destul de afectate de desertificare, acest fenomen accentuandu-se de la an la an.

Conform unor studii recente, 44% din suprafata Spaniei, 33% din suprafata Portugaliei, 20% din suprafata Greciei si Italiei prezinta un risc accentuat de eroziune a terenului. Cea mai grava situatie se intalneste in  Cipru, unde aproximativ 57% din suprafata tarii este in pericol iminent de desertificare.

Ce masuri concrete a luat UE

In cadrul blocului comunitar, exista mai multe fonduri si surse de finantare prin care fermierii posesori de terenuri in prag de desertificare pot solicita sprijin. Cele mai accesibile sunt: Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala si programul LIFE.

Statele care se confrunta cu desertificarea pot sesiza UNCCD, institutie care a ajutat pana in prezent 13 state membre europene. Curtea a efectuat deja vizite de audit in cinci dintre aceste state: Romania, Cipru, Italia, Spania si Portugalia.

Rezultatele finale ale auditului vor fi publicate spre sfarsitul anului 2018, cand vom avea informatii concrete despre gradul de desertificare din tara noastra dar si despre riscul la inundatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE