Piata agricola europeana, in pericol dupa Brexit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii europeni ar putea fi nevoiti sa plateasca la randul lor un pret mare pentru Brexit, in contextul in care vor fi ridicate bariere comerciale intre UE si Marea Britanie, scrie publicatia EurActiv.com.

„Agricultorii nu ar trebui sa plateasca pretul unei decizii politice”, a avertizat presedintele organizatiei COGECA, Thomas Magnusson, referindu-se la o serie de taxe suplimentare care ar putea fi aplicate in comertul dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Marea Britanie se pastreaza si astazi unul dintre cei mai importanti importatori de produse agroalimentare europene.

„Preturile ar putea creste daca Marea Britanie va parasi uniunea vamala fara sa stabileasca un nou acord comercial cu Bruxelles-ul”, avertizeaza publicatia euractiv.com.

Acest lucru i-ar face pe consumatorii britanici sa cumpere mai putine produse agricole din Uniunea Europeana.

Sectoarele agricole care ar fi cele mai afectate ar fi producatorii de legume si fructe, carne de vita, produse lactate si vinuri. Acestea sunt printre cele mai exportate produse europene catre Marea Britanie.

Mai exact, anual, Uniunea Europeana exporta produse agroalimentare in valoare de circa 45 de miliarde de euro catre Marea Britanie.

De asemenea, organizatia COPA-COGECA a anuntat ca „spera cu fermitate” ca executivul european sa prevada in bugetele anilor 2019 si 2020 instrumente adecvate pentru a ajuta agricultorii in cazul unor crize ale pietei.

Barierele comerciale ar putea afecta totodata si cele 11 miliarde de lire sterline (12,6 miliarde de euro) care intra anual in bugetul UE pe baza produselor agricole importate din Regatul Unit, in special a bauturilor alcooloce si a sectorului ovin.

La 29 martie 2017, britanicii au votat pozitiv, in cadrul unui referendum, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Retragerea completa a tarii din UE va avea loc in martie 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE