Bugetul Politicii Agricole Comune isca divergente in interiorul UE. Care este pozitia Romaniei

Facebook
Twitter

La cinci ani de la reformarea Politicii Agricole Comune, rezultatele obtinute de Romania in agricultura confirma cat de important este ca investitiile din acest sector sa continue, atat pentru domeniul agricol cat si pentru dezvoltarea rurala, noteaza EurActiv.

Atat autoritatile din tara noastra cat si beneficiarii spera ca acest progres al tarii noastre sa continue si dupa anul 2020 si isi exprima dorinta ca fondurile europene alocate in agricultura sa nu se reduca odata cu reformarea PAC.

Prima propunere de buget pentru Politica Agricola Comuna de dupa 2020 va fi prezentata de Comisia Europeana la inceputul lunii mai. ,,Comisia incearca sa determine statele sa-si creasca contributia pentru ca bugetul post-Brexit va fi mai mic, nu stim deocamdata ce se va intampla’’, a precizat Mihail Dumitru, director adjunct al DG AGRI din Comisia Europeana.

Totusi, oficialul a admis ca in prezent exista divergente intre statele est-europene si marii contributori la bugetul UE.

Daea: PAC, un succes pentru agricultura romaneasca

,,Am avut un salt exceptional din punctul de vedere al dotarilor tehnice si randamentului ca urmare a acestei politici europene”, a spus Daea. Ministrul a adus in discutie si progresele inregistrate in domeniul agricol dar si la nivel de fermieri, care au beneficiat de mai multe dotari tehnice.

Legat de reformele anuntate pentru noua Politica Agricola Comuna post 2020, ministrul a explicat ca: ,,vrem o Politica Agricola Comuna pentru tara, cu respect pentru dorintele noastre’’.

Potor: ne dorim acelasi nivel financiar

Ministerul Agriculturii considera ca fondurile europene sunt extrem de importante atat pentru agricultura cat si pentru dezvoltarea rurala romaneasca si de aceea sustine mentinerea ambilor piloni ai PAC: platile directe pentru fermieri si fondurile pentru dezvoltarea comunitatilor rurale. ,,Ne dorim acelasi nivel financiar pentru agricultura in bugetul post-Brexit’’, a spus secretarul de stat in MADR, Alexandru Potor.

Conform declaratiilor sale, in Romania, peste 22.000 de proiecte finantate prin PNDR sunt in curs de derulare, care au o valoare totala de aproximativ 3 miliarde de euro, in exercitiul financiar 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE