UE a lansat o metoda inedita de a afla parerea fermierilor despre subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentantii Comisiei Europene doresc sa imbunatateasca modul in care se executa proiectele de dezvoltare rurala si in acest sens au lansat o consultare publica, prin care cetatenii din UE pot veni cu anumite sugestii sau pot oferi un feedback cu privire la programele deja implementate.

Toate programele organizate prin bugetul  Politicii Agricole Comune  sunt puse sub lupa, cu scopul de a crea programme mult mai benefice pentru comunitatile rurale sau de a le imbunatati pe cele deja existente.

In cadrul consultarii, participantii vor trebui sa explice in ce masura au contribuit programele de dezvoltare rurala de pana acum la imbunatatirea competitivitatii, calitatii vietii si a sectorului agricol din zona respectiva.  Eficacitatea programelor existente poate fi dezbatuta si in cazul sectorului silvic, masurii in care a fost protejat mediul inconjurator si a gradului de crestere a calitatii vietii de la implementarea proiectului/proiectelor respective.

Cresterea locurilor de munca, obiectiv propus prin programul de dezvoltare rurala

Prin aceasta consultare, autoritatile doresc sa cunoasca si efectul pe care l-au avut masurile de diversificare a economiei rurale si ce impact au avut acestea asupra ratei somajului din zona respectiva. Infiintarea unor noi exploatatii sau afaceri agricole in zonele rurale este privita atat din punct economic cat si social.

De aceea, in consultare, participantii sunt rugati sa precizeze ce oportunitati de angajare au aparut in zona lor de rezidenta, dupa implementarea masurilor de dezvoltare rurala.

UE doreste un program simplificat

Dorinta UE de a simplifica atat Politica Agricola Comuna cat si programul de dezvoltare rurala este confirmata inca o data. In cadrul studiului, autoritatile ii roaga pe respondenti sa specifice modul in care programele viitoare de dezvoltare rurala ar putea fi simplificate, astfel incat sa inlesneasca modul de implementare, de accesare dar si de gestionare al viitoarelor proiecte.

Un alt aspect important abordat in cadrul studiului este raportul-calitate pret pe care implementarea proiectelor l-a adus in comunitatea de rezidenta a respondentului. Prin aceasta, reprezentantii UE urmeaza sa identifice cele mai profitabile proiecte.

In incheiere, consultarea vizeaza modul in care proiectele implementate in zona de resedinta a respondentului satisfac nevoile acelei comunitati iar participantii pot lasa sugestii cu privire la ajustarea acelor programe, pentru a fi mai relevante zonei respective.

Puteti accesa chestionarul aferent consultarii publice dand click pe acest link.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE