CE va reduce toate fondurile europene pentru agricultura. Cine va avea de suferit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Gunther Oettinger, comisarul european responsabil pentru Buget si resurse umane declara ca Executivul de la Bruxelles va reduce fondurile de coeziune si pentru agricultura cu 5-10% in viitorul cadru financiar multianual, noteaza EurActiv.

Conform explicatiilor sale, Comisia Europeana intentioneaza ,,sa reduca valoarea fondurilor de coeziune si pentru agricultura cu 5-10% in noul buget multianual’’, a declarat acesta pentruWelt am Sonntag, conform EurActiv.de.

O alta masura pe care Executivul European ar putea-o adopta este implementarea unui sistem de plati directe descrescatoare. In urma acestui sistem, fermierii nu vor mai putea primi aceeasi suma de bani pentru fiecare hectar de teren detinut.

Noul cadru financiar, modificari insemnate

In viitorul cadru financiar, Comisia Europeana urmeaza sa vina cu mai multe propuneri concrete, pentru reglementarea si reglarea noului mod de acordare al fondurilor europene pentru agricultura. Motivul principal al reducerii valorii fondurilor europene este legata de Brexit. In conditiile in care Marea Britanie era al patrulea contributor financiar al UE, bugetul Uniunii a suferit modificari si sunt necesare anumite ajustari.

In prezent, peste trei sferturi din bugetul total al Uniunii Europene este distribuit catre agricultori si catre fondurile de coeziune.

Primii sustinatorii ai sistemului platilor indirect nu au intarziat sa apara. Maria Heubuch, membra a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European a laudat aceasta masura, pe care o considera benefica.

In formatul actual, noul sistem de plati directe descrescatoare ar ajuta marile exploatatii si nu este foarte convenabil pentru un fermier mic. Heubuch a mai explicat ca este important ca si fermele mici si mijlocii sa fie sustinute.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE