Comisia Europeana: o noua conditie pentru accesarea fondurilor europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana incearca tot mai mult sa asigure independenta justitiei din tarile membre si doreste sa acorde subventii doar pentru statele care au sisteme judiciare independente. Propunerea a fost elaborata in contexul crizelor judiciare din tari precum Polonia si Ungaria, relateaza Agerpres.

Structurarea bugetului Uniunii Europene de dupa anul 2020, va contine si conditia ca statele membre europene sa aiba ,,sisteme judiciare functionale si independente’’, pentru a fi eligibili de a accesa subventiile.

Propunerea a fost sustiuta de mai multi comisari UE si urmeaza a fi prezentata oficial, in cadrul planurilor Bruxellesului de structurare a viitorului buget.

Germania este de acord cu ideea

Si Germania sustine aceasta initiativa de a inaspri conditiile de acordare a fondurilor europene si chiar de a le suspenda pentru tarile care isi ingradesc propriul sistem judiciar, tari precum Polonia. Aceasta tara a fost deseori criticata de reprezentantii UE, din cauza masurilor din justitie dar si a nerespectarii cotelor impuse de redistribuire a refugiatilor.

Adoptarea acestei masuri de respectare a statului de drept pentru accesarea fondurilor europene, ar putea genera tensiuni intre Polonia si Uniunea Europeana, in special din partea Guvernului de dreapta al acestei tari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE