Comisia Europeana anunta finantari de 1 miliard euro pentru o agricultura mai sustenabila

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Programul ,,Orizont 2020” a fost lansat official de catre Comisia Europeana pe 27 octombrie. Acest program promite investitii de 1 miliard euro atat pentru sectorul agroalimentar cat si pentru dezvoltarea rurala.   

Acest program urmareste crearea unei agriculturi mult mai sustenabile, a unei industrii alimentare mult mai diversificata, cu alimente mai sanatoase dar si imbunatatirea calitatii vietii in anumite regiuni rurale. Investitia va viza si proiectele de cercetare privind protejarea mediului inconjurator, valorificarea resurselor existente si cele legate de adaptarea la schimbarile climatice.

Orizont 2020 este cel mai amplu program de Cercetare si Inovare creat vreodata de Uniunea Europeana, cu o finantare totala de peste 80 miliarde de euro. Pentru sectorul agricol, oportunitatile de finantare sunt in general legate de teme precum: securitate alimentara, agricultura durabila, cercetare marina/maritima si bioeconomie.

Pana in prezent, programele de cercetare si inovare erau in general conduse de oameni de stiinta, fermieri si oricine era direct interesat in a gasi solutii la problemele existente in agricultura, insa noul program de lucru urmareste sa acorde fermierilor principalele instrumente necesare inovarii. In acest sens, Orizont 2020 pune 1 miliard de euro la dispozitia fermierilor, suma distribuita in peste 180 de subventii, in decursul celor 7 ani ai derulariii proiectului.

O agricultura mai sustenabila si alimente mai sanatoase

 Tema securitatii alimentare este prioritara in cadrul Orizont 2020, iar pentru aceasta se aloca o suma de 753 milioane de euro. Prin aceste subventii, se urmareste gasirea de noi solutii pentru utilizarea resurselor intr-un mod cat mai sustenabil, spre a produce alimente de o calitate superioara dar si o mai buna gestionare a ecosistemelor.

De asemenea, tema securitatii alimentare pune la dispozitie 75 milioane de euro pentru o mai buna gestionare a terenurilor agricole si 45 de milioane pentru implementarea unor noi tehnici de agricultura inteligenta pentru mediu si clima. 63 milioane de euro vor fi alocati pentru descoperirea de noi resurse de reproducere si genetice, iar 112 milioane pentru a sprijini relatiile de colaborare internationale (in special cu Rusia si China).

Investitii in zone rurale mai tinere, mai ecologice si mai bine conectate

Tema de Renastere Rurala pune la dispozitie peste 263 milioane de euro, spre promovarea comunitatilor rurale si interconectarea acestora pentru o agricultura cat mai competitiva. Un mare accent este pus pe tehnologizarea acestor comunitati si gasirea de solutii viabile care sa faciliteze implementarea de noi tehnologii digitale in mediul rural.

Pentru aceasta initiativa, vor fi alocate 100 milioane de euro, suma care ar trebui sa contribuie atat la digitalizare, cat si la urmarirea impactului pe care aceste schimbari le vor avea.

Alte 60 milioane de euro vor fi investite in asa-numitul proces de ,,reinoire a generatiilor’’, care urmareste atragerea a cat mai multi tineri spre sectorul agricol, dar si implementarea de masuri pentru o mai buna protectie a mediului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE