Comisia Europeana: UE, crestere impresionanta a exporturilor pentru produsele agroalimentare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ultimelor date publicate de Comisia Europeana, valoarea produselor agroalimentare exportate din UE s-a majorat cu inca un milliard de euro intre noiembrie 2016 si noiembrie 2017, ajungand la un total de 12,7 miliarde de euro.

Avand in vedere ca importurile lunare de produse agroalimentare totalizeaza aproximativ 10 miliarde de euro, balanta comerciala lunara pentru produsele agroalimentare ramane una pozitiva, avand valoarea de 2,7 miliarde de euro.

Cea mai mare crestere a exporturilor a fost inregistrata in viticultura. Preferinta strainilor pentru vinul european a majorat rata exporturilor cu 125 milioane de euro in perioada supusa analizei.

Si exporturile de zahar au avut o crestere spectaculoasa, avand o valoare cu 79 milioane de euro mai mare fata de anul trecut. Clasamentul este continuat de bauturile spirtoase, unde rata exporturilor s-a majorat cu 71 milioane euro.

Cerealele, scadere dramatica a exporturilor

Faina de grau si produsele agroalimentare pe baza de cereale au suferit o depreciere a valorii exporturilor, scazand cu 29% (1,7 miliarde euro), respectiv 15% (300 milioane euro). Un declin a fost inregistrat si in cazul produselor pe baza de porc, unde scaderea a fost de 9% (47 milioane euro).

Care sunt cele mai populare destinatii pentru produsele europene 

SUA, Federatia Rusa si Asia au fost si in 2017 cei mai importanti importatori de produse europene, acestea fiind si pietele cele mai dinamice pentru produsele agroalimentare europene. Valoarea totala a produselor exportate catre aceste piete a inregistrat cresteri in 2017.

Astfel, exporturile catre SUA au crescut cu 7% in 2017, adica 1,5 miliarde de euro. Si vanzarile catre Rusia s-au majorat cu 17% adica 900 milioane de euro. In ceea ce priveste pietele asiatice, cea mai insemnata crestere a exporturilor a fost inregistrata in Korea, cu 17% (400 milioane euro), Japonia cu 12% (700 milioane de euro) si China cu 6% (700 milioane de euro).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE