Afacere tot mai profitabila. Romania a exportat trandafiri in valoare de aproape 14 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unor date publicate de Eurostat, tara noastra a exportat trandafiri in valoare de 13,91 milioane de euro in primele 11 luni ale anului 2017. Cu toate acestea, importurile de trandafiri din aceeasi perioada au ajuns la 16,68 milioane de euro, noteaza Agerpres.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, exporturile de trandafiri catre statele extracomunitare s-au situat la 62 milioane de euro. Totusi, tarile membre au importat trandafiri in valoare de 624 milioane de euro de la state din afara UE, in primele 10 luni din 2017.

Ca destinatie, trandafirii cultivati in UE au fost importati  in tari precum Rusia, cu 28 milioane de euro si 45% din totalul exporturilor, Elvetia cu 20 milioane sau 31%, Norvegia cu 4 milioane de euro sau 6% si Belarus cu 3 milioane de euro sau 5%.

Cei mai mari importatori de trandafiri din UE

Si in 2017, cei mai mari importatori de trandafiri proveniti din afara spatiului comunitar au fost olandezii, cu 478 milioane euro  sau 77% din totalul importurilor de trandafiri ale UE. De asemenea, Marea Britanie a importat trandafiri in valoare de 60 milioane de euro (10% din totalul importurilor), Germania cu 35 milioane sau 6% si Spania cu 30 milioane sau 5%.

De unde au cumparat statele membre trandafirii

Peste jumatate din trandafirii importati de europeni au provenit din Kenya, cu o valoare de  317 milioane de euro.Trandafiri au mai fost importati si din Etiopia, cu 126 milioane de euro sau 20% si Ecuador cu 108 milioane de euro sau 17%.

In prezent, infiintarea unei culturi de trandafiri este tot mai profitabila pentru un fermier roman, in conditiile in care exista o cerere imensa pentru aceasta floare, atat in tara noastra cat si in spatiul intracomunitar. Trandafirii sunt folositi in scopuri decorative, pentru ulei sau pentru prepararea dulcetii din petale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE