septembrie 19, 2021

Comisia Europeana propune cresterea subventiilor. Iata cine va beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui comunicat de presa al Comisiei Europene, executivul european a propus majorarea ajutoarelor de stat pentru agricultura pe care orice stat membru UE le poate distribui fermierilor fara o notificare prealabila. Astfel, pentru fiecare exploatatie agricola ar putea fi acordati de la 15.000 pana la 25.000 de euro, pe o perioada de trei ani, noteaza Agerpres.

Motivul principal pentru care Comisia Europeana a luat aceasta decizie este faptul ca aceste ajutoare s-au dovedit extrem de folositoare pentru fermieri si i-au ajutat de multe ori sa depaseasca diferite situatii de criza cu care s-au confruntat.

Astfel, Comisia Europeana raspunde solicitarii statelor membre si ridica plafonul ajutoarelor de ,,minimis’’, eliminand in acelasi timp procedura notificarilor.

Maximum 50% din fondurile nationale pentru fiecare sector agricol        

Pentru a combate orice efecte negative si pentru a evita orice tip de distorsiune pe piata, Comisia Europeana a introdus o clauza suplimentara, conform careia, niciun sector agricol nu poate incasa mai mult de 50% din fondurile nationale pentru ajutorul de minimis.

O alta propunere a Comisiei Europene este crearea unui registru central, cu ajutorul caruia statele membre sa monitorizeze mai usor modul in care ajutoarele acordate sunt distribuite si utilizate de catre beneficiari.

Comisia Europeana asteapta reactii din partea persoanelor direct afectate de noile propuneri pana pe data de 16 aprilie iar dupa mai multe sesiuni de consultari cu statele din spatiul intracomunitar, propunerea va fi adoptata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE