Noul raport al Comisiei Europene prezinta situatia exporturilor

Facebook
Twitter

Cel mai nou raport al Comisiei Europene confirma ca exportul european de produse agro-alimentare se mentine la standarde inalte, balanta comerciala atingand nivelul de 2,4 miliarde de euro.

Exporturile europene de produse agro-alimentare au crescut semnificativ, ajungand la valoarea de 11,5 miliarde de euro in august 2017. Cele mai mari cresteri privind exporturile lunare le-au avut din nou ca protagoniste pe Rusia si SUA, cu o crestere de 153 respectiv 108 milioane de euro fata de anul precedent.

In ceea ce priveste categoriile de produse, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in exportul de vinuri si lapte praf, valoarea comercializata marindu-se cu 130, respectiv 123 de milioane de euro fata de 2016.

Si importul european de produse agro-alimentare s-a marit, fiind cu 4% mai ridicat comparativ cu cel din 2016. Aceasta crestere reprezinta un surplus de 2,4 miliarde de euro in bilantul comercial al produselor agro-alimentare.

Rusia, al 4-lea cel mai mare importator al produselor europene

Embargoul impus de Rusia in 2014 asupra anumitor produse europene, a provocat o scadere semnificativa in intregul comert. Cu toate acestea, imbunatatirea relatiilor diplomatice cu Europa dar si o crestere economica, au readus Federatiei Ruse titlul de al 4-lea cel mai mare importator de produse agro-alimentare europene.

De asemenea, cererea crescuta de vinuri, bauturi spirtoase si preparate alimentare au jucat un rol decisiv in cresterea relatiilor comerciale dintre membrele Uniunii Europene si Rusia.

Exporturile catre Federatia Rusa se pot exprima printr-o crestere de 14% fata de anul trecut, aducand statelor europene cu 773 de milioane de euro mai mult decat in 2016.

Europa importa tot mai putine produse din Rusia

Cu toate ca Rusia isi arata un interes din ce in ce mai mare pentru produsele europene, lucrurile nu sunt reciproce. Agricultura performanta dar si o mai buna gestionare a resurselor existente au permis statelor europene sa se bazeze tot mai mult pe fortele proprii si sa importe cat mai putine produse agro-alimentare.

In aceste conditii, surplusul comercial al produselor agro-alimentare intre Rusia si statele Uniunii Europene a atins in 2017 o valoare de 4,9 miliarde de euro, cu 905 milioane mai mult decat in anul precedent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE