septembrie 28, 2021

Ministrul Daea, reactie dupa ce Comisia Europeana propune reducerea subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cadrul Consiliului de Ministrii de la Sofia, ministrul Agriculturii, Petre Daea a vorbit despre necesitatea unor masuri care sa incurajeze tinerii sa inceapa o afacere in agricultura, in conditiile in care aproximativ 60% dintre fermieri au varsta de peste 60 de ani.

,,Romania se confrunta cu cel mai mare si mai profund exod al fortei de munca in randul tinerilor care se indeparteaza de tara. Analizand aceasta stare de fapt, ne punem evident intrebarea ce perspective avem in interpretarea noului plafon de finantare a PAC post 2020. Raspunsul este ca nivelul de finantare nu satisface nici sperantele tinerilor fermieri si nici nevoia de a gasi solutii pentru marile probleme pe care le ridica fermierilor schimbarile climatice si atacul de boli si daunatori, care afecteaza productia, calitatea acesteia si rezultatul economic al acestora’’, a declarat ministrul Daea in cadrul evenimentului.

Reducerea subventiilor dauneaza fermierilor

Ministrul a readus in discutie si decizia CE de a reduce platile directe pentru viitorul cadru financiar al PAC, explicand ca acest lucru  dauneaza fermierilor activi si ii va descuraja pe tinerii care iau in calcul sa investeasca in agricultura.

,,Din nefericire, acum nu intrezarim un rezultat stimulativ. Ma folosesc de acest moment pentru a reitera pozitia tarii mele care considera ca nivelul de alocare financiara este insuficient, plafonarea este profund daunatoare pentru fermierii romani, iar perspectiva tinerelor generatii de fermieri de aici se alimenteaza”, a adaugat seful MADR.

Daea: ,,Plafonarea nu este sustenabila pentru Romania’’

Seful MADR a vorbit si despre propunerea CE de a plafona subventiile la 100.000 euro per ferma, explicand ca aceasta masura nu va fi sustenabila pentru fermierii care asigura alimentarea pietelor agroalimentare cu produse.

,,Din nefericire, reducerea financiara PAC dupa 2020 nu sustine si nici nu stimuleaza aceste preocupari. De aceea, noi consideram ca actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual nu raspunde proiectelor noastre si obiectivelor pe care ni le-am propus. Scaderea plafonului pentru cei doi piloni coroborata cu modul de acordare a subventiilor creeaza ingrijorare pentru fermierii romani. Plafonarea nu este sustenabila pentru Romania. Aceasta va afecta profund performanta la nivelul fermelor care asigura fondul de marfa necesar alimentarii pietei’’, precizeaza Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE