Petre Daea despre reducerea subventiilor: fermierilor nu putem sa le cerem sa faca mai mult cu bani mai putini

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat in cadrul unui eveniment international ca Romania militeaza pentru mentinerea bugetului PAC dupa anul 2020 si eliminarea plafonarii subventiilor la 100.000 de euro pe ferma. De asemenea, ministrul a avertizat ca o alocare bugetara redusa in dezvoltarea rurala va descuraja tinerii care vor sa investeasca in agricultura, scrie Agerpres.

„Fermierilor nostri – acestor fauritori de hrana – nu putem sa le cerem sa faca mai mult si mai bine cu bani mai putini, in conditii mai grele si mai restrictive. (…) Prin nivelul financiar si plafonarea platilor directe, Romania este profund dezavantajata, iar fermierii se afla intr-un scenariu ingrijorator. Scenariile optimiste prezentate in diverse variante nu sunt sustine de realitatile existente. Romania considera ca plafonarea produce mai mult rau decat bine. (…) In concret, Romania militeaza pentru cel putin pastrarea bugetului, eliminarea plafonarii, continuarea convergentei la care se adauga corectarea cifrei privind suprafata de referinta, avand cu totul alte date fata de perioada anterioara”, a spus ministrul.

Plafonul de 2% nu este suficient de mare pentru a atrage tinerii in agricultura

Ministrul Daea a mai precizat ca plafonul de 2% din platile directe nu este suficient pentru sustinerea tinerilor, „pentru a-i atrage si a crea premise reale privind schimbarea de generatii”.

„Dezvoltarea rurala cu alocare bugetara redusa constituie un supliment de ingrijorare pentru perspectivele spatiului rural si nu numai. Romania se confrunta cu cel mai mare si profund exod al fortei de munca din randul tinerilor, pentru care in contextul general al PAC suntem chemati sa gasim solutii. Reducerea pilonului II va accelera acest proces, cu influente usor de intrezarit, dar foarte greu de rezolvat”, a adaugat Daea.

Daea: trebuie gasite solutii pentru reducerea fenomenelor extreme

Seful MADR a vorbit si despre situatia agriculturii din Cipru, explicand ca seceta este un eveniment care nu tine de granite si care este resimtit si de fermierii romani.

„Din nefericire, seceta nu este un eveniment izolat si acesta nu tine seama de granite, fiind resimtita si de fermierii romani care se confrunta cu aceasta situatie, iar capriciile vremii creeaza probleme deosebite privind executarea lucrarilor si realizarea productiei. Si noi consideram necesar a se cauta solutii pentru reducerea fenomenelor extreme. De aceea, investitiile in irigatii si in cercetare reprezinta cai de urmat in viitorul PAC, dar pana atunci consider necesar a se avea in vedere o revizuire a avansului pentru toamna acestui an”, a concluzionat Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE