Oficialii MADR analizeaza in prezent care este nivelul investitiilor cu fonduri europene in Romania, in ultimii ani, pentru a contura pozitia tarii noastre la Bruxelles, in privinta viitorului Politicii Agricole Comune (PAC).
„Am cerut o analiza din trei motive: primul, sa cunoastem unde am ajuns, sa desenam pe harta tarii ce s-a realizat de la integrarea in UE, ce obiective am implinit pentru a vedea efortul pe care l-a facut tara si institutiile si de care trebuie sa beneficieze mediul rural si fermierii romani. Al doilea motiv, ce ne proiectam in continuare, ce goluri avem in spatiul rural, goluri de sprijin in PAC pentru fermieri si al treilea, cele doua ne compun pozitia la UE si nu trebuie sa uitam faptul ca Romania este stat cu drepturi depline de a participa la decizia comuna privind PAC. Din aceste punct de vedere se impune o pregatire temeinica. Motiv pentru care in MADR am declansat, demult, acele dezbateri prin care noi intelegem sa ne raportam la nevoile tarii si instrumentele prin care sa ne aducem concret contributia la PAC”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.
Acesta i-a felicitat, alaturi de AFIR, “al doilea plaman care trimite oxigen fermierilor si mediului rural, oxigen luat din FEADR”, pe cei de la APIA pentru ca din raportul primit de la UE “am ajuns la un procent de accesare pe FEGA de 99,04%”.
Una dintre cele mai importante subiecte despre noua Politica Agricola Comuna (PAC) este modul in care vor fi platite subventiile pentru agricultori, incepand din 2020. De ani buni, Romania incerca sa diminueaza diferenta de plati directe fata de tarile vestice, insa fara prea mare succes. O modificare a sistemului de plati, dar o mentinere a acestei diferente nu va ajuta prea mult fermierii romani in parcursul lor spre modernizare, ramanand, ca si pana acum, mai mult o piata de desfacere.
Cu un buget de 50 de miliarde de euro pe an, Politica Agricola Comuna este cel mai important capitol al bugetului UE, aproximativ 38% din total, in pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pana la 373,2 miliarde de euro.