UE ia in calcul reducerea subventiilor. Iata cum promite Petre Daea sa rezolve situatia

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat zilele trecute ca Romania va sustine mentinerea actualului buget PAC dupa anul 2020 insa nu va fi de accord cu plafonarea platilor directe, noteaza Agerpres.

Efectele Brexit-ului isi vor face aparitia dupa anul 2020 iar bugetul total al Uniunii Europene va fi cu 14 miliarde de euro mai mic. In aceste conditii, si bugetul noii Politici Agricole Comune ar putea avea de suferit, iar fermierii ar putea primi subventii mai mici in urma acestei schimbari.

Mai multe state membre nu sunt de acord cu diminuarea bugetului PAC si considera ca singura modalitate prin care agricultura UE isi va mentine competitivitatea este prin sustinerea fermierilor cu aceleasi subventii.

,,Romania sustine mentinerea bugetului PAC si cei doi piloni si spune nu plafonarii. Vrem sa ne ducem spre convergenta, sa vedem ce perspective cream pentru fermierii tineri. Un tanar de astazi nu poate fi un fermier de maine fara pamant. Ce perspective ii dam? Si noi avem din acest punct de vedere instrumente de sprijin, care presupun garantarea cu 80% de catre stat a creditului pentru capitalul de lucru’’, a declarat seful MADR, Petre Daea.

Daea: trebuie sa fim in dialog cu fermierii

Petre Daea considera ca ministerului pe care il conduce ii revine o foarte mare responsabilitate atunci cand vine vorba de stabilirea prioritatilor, insa acest obiectiv se poate realiza doar cu ajutorul fermierilor.

,,Aici trebuie sa stai mereu in dialog cu fermierii. Tot timpul cu fermierii, pentru ca ei trebuie sa spuna ceea ce este convenabil sau nu, sa spuna cum vad ei lucrurile, ce perspectiva, care este dinamica lor, cum trebuie sa se materializeze de-a lungul vremii, in ce instrumente, care sunt procedurile, dar deocamdata se merge cu optiuni foarte clare de a ne pastra nivelul financiar al PAC. Noi trebuie sa proiectam PAC corect si avem o mare responsabilitate’’, mai explica ministrul.

In prezent, cele mai multe fonduri ale bugetului Uniunii Europene sunt distribuite catre PAC (aproximativ 40%), cu toate ca ponderea in bugetul total si in PIB se confrunta cu scaderi. Cu toate acestea, peste 500 milioane de consumatori se bazeaza pe agricultura europeana, care le asigura acestora produse de calitate si o foarte mare diversitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE