Comisia Europeana ramburseaza 433 milioane de euro fermierilor

Facebook
Twitter

Comisia Europeana ramburseaza 433 de milioane fermierilor, suma ce provine din fondul agricol de rezerva al institutiei pe anul 2017. Aceasta rezerva a fost constituita din platile directe ale fermierilor de anul acesta, iar plata  se va demara incepand cu 1 decembrie.

In ciuda unor situatii criza inregistrate anul trecut in agricultura europeana, banii existenti in fondul de rezerva nu au fost folositi pana acum, iar masurile suplimentare de sprijin pentru sectoarele agricole care au intampinat dificultati au fost onorate din bugetul deja existent pe 2017.

In ceea ce priveste situatia din primavara acestui an, fermierii ingrijorati de daunele provocate de fenomenele meteo nefavorabile au fost fost sustinuti prin acordarea de avansuri mai mari din platile directe pentru 2018 si acordarea de derogari in ceea ce priveste anumite conditii impuse pentru platile directe de ecologizare.

Conceptul unui fond de rezerva pentru agricultura precum si mecanismul de rambursare au fost adoptate in reforma agricola din 2013, in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), masuri ce au fost aplicate pentru prima oara in anul bugetar 2014.

Acest tip de deducere se aplica doar pentru platile directe in valoare de peste 2.000 euro. Pentru bugetul anului 2017, Croatia nu a fost inclusa in bugetul de rambursari, pentru ca platile directe in aceasta tara inca nu s-au finalizat, in conditiile in care aceasta a aderat la Uniunea Europeana in anul 2013.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE