850 de grame de trufe vandute cu 75.000 euro la o licitatie

Facebook
Twitter

Un lot de trufe albe care nu cantareste mai mult de 850 de grame a fost vandut pe 12 noiembrie la o licitatie din nordul Italiei, pentru fabuloasa suma de 75.000 euro, noteaza AFP.

Licitatia, organizata in orasul italian Alba, este una foarte populara, la ea participand anual colectionari celebrii din intreaga lume. Licitatia a avut si anul acestia participanti internationali din Dubai sau Hong Kong, care au asistat la eveniment prin intermediul unei transmisiuni prin satelit.

Fericitul cumparator al frumosului lot de trufe albe a fost un antreprenor din Hong Kong, care a fost dispus sa plateasca suma de 75.000 de euro pentru acesta.

,,Situatia s-a ameliorat usor in ultimii ani, dar este evident ca 2017 nu va fi un an extraordinar, nu vor exista trufe foarte mari scoase la licitatie, desi vor exista unele care vor fi foarte bune’’, a declarat pentru AFP Isabelle Gianicolo, expert la Centrul National Italian de Cercetari in domeniul Trufelor.

Kilogramul de trufe atinge preturi record

Chiar daca valoarea de piata a unui kilogram de trufe este departe de 75.000 de euro, se poate spune ca pretul acestora a crescut extrem de mult in ultimii ani, atingand un maxim istoric in 2017. ,,Seceta din ultimii ani a influentat cantitatea, nu calitatea trufelor. (…) Preturile atinse la licitatii nu sunt preturi de piata, sunt preturi simbolice pentru actiuni de caritate.’’ a mai specificat Isabelle Gianicolo.

In zilele noastre, trufele albe sunt considerate delicatese iar pretul mediu pentru 100 de grame se situeaza la aproximativ 600 de euro, adica 6.000 de euro pe kilogram. In 2016, pretul mediu al unui kilogram de trufe albe era cuprins intre 3.000 si 4.000 de euro pe kilogram.

Orasul italienesc Alba este renumit pentru targul sau international dedicat trufelor albe, targ organizat anual, de aproape 90 de ani. In cadrul acestui targ desfasurat pe o perioada de 2 luni, se organizeaza anumite licitatii, unele atingand sume record.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE