Una dintre cele mai importate tari europene, Spania, si-a exprimat de curand pozitia, prin reprezentatii sai, cu privire la posibilitatea ca statele membre sa egalizeze subventiile agricole prin cofinantare cu fonduri de la stat.
Ministrul spaniol al Agriculturii, Isabel García Tejerina, a declarat saptamana aceasta ca “continuitatea politicii agricole comune nu este negociabila”, ceea ce pare a fi o referire la dimensiunea subventiilor agricultorilor in viitoarea politica. Ea a adaugat ca Spania nu va accepta așa-numita cofinantare – sau sa permita guvernelor sa egaleze subventiile directe cu proprii lor bani pentru a compensa neajunsurile.
De asemenea, DG AGRI nu este in favoarea cofinantarii, conform unui proiect de comunicare privind viitorul PAC, deoarece acest lucru ar insemna ca unele tari iși subventioneaza fermierii mai mult decat altii.
Cu toate acestea, plecarea Marii Britanii este de așteptat sa lase o gaura anuala de cel putin 9 miliarde de euro, chiar daca o intelegere financiara generoasa este inclusa in acordul Brexit. Intr-un nou post de blog, Oettinger a cerut un nou acord intre tarile care platesc mai mult decat aceștia și tarile care sunt beneficiari ai bugetului UE.
Romania, prin oficialii sai, a sustinut la Bruxelles mentinerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) si dupa 2020, continuarea platilor directe, precum si a procesului privind reducerea decalajelor intre statele membre.
O mai mare flexibilitate pentru tarile membre UE spre a incuraja tinerii fermieri, reguli mai simple pentru politicile agricole sau o sustinere mai mare pentru fermierii care inregistreaza pierderi – acestea sunt doar cateva din schimbarile propuse pentru noua Politica Agricola Comuna.
Cu toate acestea, schimbarile asupra celor 4 reglementari PAC vor fi aplicate doar in momentul in care va exista un acord total, asupra fiecarei propuneri din regulamentul general (Regulamentul Omnibus). Omnibus va aduce schimbari semnificative in distribuirea bugetului UE, aceste schimbari urmand sa aduca multiple beneficii agricultorilor din intreaga Uniune Europeana.
Simplificarea Politicii Agricole Comune reprezinta o prioritate absoluta pentru Comisia Europeana, iar cele mai importante reglementari pentru realizarea acestui lucru sunt: platile directe, dezvoltarea rurala, reglementarea orizontala si organizarea comuna a pietelor.
Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).