Tarile europene au aprobat folosirea glifosatului timp de inca cinci ani

Facebook
Twitter

Tarile europene au reaprobat folosirea glifosatului pentru combaterea buruienilor timp de inca cinci ani, intr-o intalnire la mai putin de trei saptamani inainte de expirarea licentei actuale, informeaza LAPAR.

Intr-o miscare surpriza, patru state membre ale UE si-au schimbat votul pentru a aproba pesticidul popular, dar controversat, intr-o sedinta a Comitetului pentru plante, animale, alimentatie si hrana pentru sanatate luni. Toate cele patru tari s-au abtinut de la votul din 9 noiembrie, care a blocat orice decizie.

Chiar si cu aprobarea de luni, tarile UE sunt in continuare libere sa interzica produsele chimice pe plan intern.

Luni, au existat 18 voturi pentru aprobare, noua voturi impotriva si o abtinere, potrivit surselor UE. Pentru a trece, 55% din tarile care reprezinta 65% din populatia UE trebuia sa voteze da. Putini asteptau ca comisia de apel sa ajunga la un acord luni, deoarece prea multe tari s-au abtinut in trecut. Omisiunea de a ajunge la o decizie luni ar fi obligat colegiul european de comisari sa faca aceasta alegere. Guvernele nationale au folosit abtineri pentru a evita luarea deciziilor privind produsele sensibile, cum ar fi organismele modificate genetic, de cel putin 17 ori in ultimii trei ani. Comisia a propus noi reguli pentru a evita acest tip de impas in viitor.

In Uniunea Europeana, substanta activa glifosat este autorizata pentru folosire in produse de protectie a plantelor inca din anul 2002. Aceste produse sunt utilizate pentru combaterea buruienilor si daunatorilor in culturile de cereale, plante oaleaginoase, livezi si vii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE