LAPAR: solutionarea blocajul asupra glifosatului, amanata pe o perioada nelimitata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Discutiile privind reinnoirea autorizatiei UE pentru erbicidul glifosat s-au blocat din nou, deoarece mai multe guverne continua sa stea deoparte. Intre timp, europarlamentarul socialist francez Eric Andrieu a cerut Comisiei Europene sa amane decizia privind soarta controversatului erbicid glifosat pana dupa o audiere a Parlamentului European din 11 octombrie, informeaza LAPAR intr-un comunicat de presa.

Comisia Europeana a decis in data de 25 ianuarie 2017 sa inregistreze initiativa cetatenilor europeni invitand Comisia “ sa propuna statelor membre o interdictie asupra glifosatului, sa reformeze procedura de aprobare a pesticidelor si stabilirea unor obiective obligatorii de reducere a pesticidelor la nivelul intregii UE.”

Initiativa a reprezentat inceputul unui proces de un an pentru adunarea semnaturilor in sprijinul initiativei cetatenilor europeni, astfel cum a fost propusa de organizatori. Colegiul comisarilor europeni a discutat admisibilitatea legala a initiativei cetatenilor europeni, propusa recent, și a concluzionat ca au fost indeplinite conditiile legale pentru inregistrarea initiativei. Colegiul nu a analizat continutul initiativei in acest stadiu.

In cazul in care initiativa este sustinuta de un milion de semnaturi in termen de un an, din cel putin șapte state membre diferite, Comisia va trebui sa reactioneze in termen de trei luni, putand sa o urmeze sau nu, in ambele cazuri trebuind sa isi explice reactia. Initiativele cetatenilor sunt prevazute in TFUE si reprezinta un instrument de stabilire a puterilor cetatenilor europeni cu privire la agenda de lucru a Comisiei inca din 2012, cand a intrat in vigoare Regulamentul ECI 1 care pune in aplicare dispozitiile tratatului.

Odata inregistrata oficial, o initiativa permite unui milion de cetateni din cel putin un sfert din statele membre ale UE sa invite Comisia Europeana sa propuna un act juridic in domenii in care Comisia are competenta de a face acest lucru.

Stadiul actual al glifosatului este urmatorul:

Stadiul prelungirii folosirii glifosatului: Expertii in domeniul sanatatii se intalnesc astazi pentru a dezbate reinnoirea licentei glifosatului in Europa. In aceasta privinta nu se asteapta niciun vot de la o serie de tari precum Germania, Portugalia, Suedia si Malta si prin urmare nu se poate stabili o pozitie definitiva cu privire la acest aspect. Opt diplomati care au decis sa participe la intalnirea de astazi a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrana pentru animale din cadrul Comisiei Europene au declarat ca problema a ramas in aer, deoarece Franta si Italia au hotarat sa voteze impotriva reinnoirii licentei, iar Germania e nehotarata cu privire la acest aspect. Atat Austria, cat si Luxemburgul sunt de asemenea, pe punctul de a vota impotriva reaprobarii folosirii glifosatului in Europa.

Pozitia Germaniei- In Berlin, parlamentarii sunt ocupati cu incercarea de a forma un guvern de coalitie dupa alegerile recente. Uniunea Crestina-Democrata a Angelei Merkel, doreste sa formeze o grupare legislativa cu Verzii, dar un vot in favoarea reinnoirii glifosatului ar putea elimina o astfel de asociere. Prin urmare, exista o mare posibilitate ca Berlinul sa fie fortat sa se abtina, la fel cum a facut ultima oara. Un purtator de cuvant al ministerului german de mediu a confirmat ca guvernul german nu a luat nicio decizie privind relicentarea glifosatului. Ministrul Mediului din Germania, Barbara Hendricks, a declarat de mai multe ori ca nu este dispusa sa sprijine propunerea actuala a UE pentru o reinnoire de 10 ani.

Cel mai grav scenariu ar fi o ambiguitate a legii: O abtinere din partea Germaniei ar putea crea o situatie in care majoritatea nu exista. Daca Comisia ezita sa ia o decizie fara sprijin politic – Bruxelles-ul s-a saturat sa fie acuzat de luarea de decizii controversate – permisul de glifosat ar putea expira pur și simplu fara sa se ia o decizie politica.

Un angajament de eliminare treptata? Nimeni din Bruxelles nu empatizeaza cu propunerea Comisiei de a reinnoi licenta pentru o perioada de 10 ani, iar situatia eliminarii treptate a utilizarii glifosatului ramane in discutie. Franta a cerut deja ministerului agriculturii sa prezinte un plan de eliminare treptata a erbicidului. “Problema este ca unii promoveaza o interdictie totala a acestuia, in timp ce altii spun ca este sigur si ar trebui sa fie autorizat pentru 15 ani”, a spus un oficial diplomatic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE