Utilizarea glifosatului va fi interzisa din 2020

Facebook
Twitter

Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) a Parlamentului European a votat recent in favoarea eliminarii treptate a glifosatului in Europa in urmatorii trei ani.

Desi votul nu are nicio importanta juridica, mesajul Parlamentului se adauga presiunii politice din ce in ce mai mari manifestate in Europa cu privire la folosinta glifosatului.

Votul Comisiei ENVI a fost exprimat in sensul adoptarii unei rezolutii prin care solicita Comisiei Europene „sa adopte masurile necesare pentru a elimina treptat substanta activa glifosat in Uniunea Europeana pana cel tarziu la 15 decembrie 2020. Un total de 39 de parlamentari au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce 10 s-au abtinut si 9 au votat impotriva.

Acest vot vine in contextul in care Comisia Europeana a cerut supunerea la vot in data de 25 octombrie 2017, in cadrul unei Comisii Permanente alcatuita din experti delegati de fiecare dintre cele 28 de guverne nationale membre ale UE, a reautorizarii folosirii glifosatului pentrru o noua perioada de 10 ani.

Oficialii diplomatici au declarat pentru POLITICO ca atat Franta, cat si Italia si-au exprimat intentia de a vota impotriva propunerii Comisiei privind glifosatul.

Altii, cum ar fi Grecia, Germania, Irlanda si Portugalia, nu au luat inca o decizie, in timp ce Regatul Unit, Olanda, Spania, Danemarca, Suedia, Estonia, Bulgaria si Letonia au declarat ca intentioneaza sa sprijine reinnoirea utilizarii glifosatului.

Saptamana trecuta, presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca Franta va ajuta fermierii sa treaca de la folosirea glifosatului prin finantarea cercetarii alternativelor la glifosat. „A amana problema glifosatului inca 10 ani nu este o idee buna pentru ca trebuie sa ne asumam responsabilitatile in fata istoriei”, a spus el.

In Uniunea Europeana, substanta activa glifosat este autorizata pentru folosire in produse de protectie a plantelor inca din anul 2002. Aceste produse sunt utilizate pentru combaterea buruienilor si daunatorilor in culturile de cereale, plante oaleaginoase, livezi si vii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE