Cel din urma sistem de cote agricole existent, care gestioneaza productia de zahar in Uniunea Europeana, a fost eliminat la 30 septembrie 2017, dupa aproape 50 de ani.

Decizia de a pune capat cotelor de zahar acum a fost luata de comun acord de Parlamentul European si statele membre in cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), in urma unui amplu proces de reforma si restructurare initiat in 2006.

Intre anii 2006 si 2010, sectorul zaharului a fost restructurat profund cu un sprijin de 5,4 miliarde EUR. In consecinta, sectorul a putut sa se pregateasca temeinic pentru acest moment, iar productivitatea a crescut substantial in ultimii ani. Sfarsitul sistemului cotelor le ofera producatorilor posibilitatea de a-si adapta productia la oportunitatile comerciale reale, in special prin sondarea unor noi piete de export. Eliminarea cotelor simplifica totodata in mod semnificativ actuala gestionare a politicilor si sarcina administrativa existenta pentru operatori, cultivatori si comercianti.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Sfarsitul sistemului cotelor reprezinta un punct de cotitura important pentru sectorul nostru, european, al zaharului si marcheaza o alta etapa insemnata din orientarea catre piata a politicii agricole comune. Producatorii vor avea acum posibilitatea de a-si extinde schimburile comerciale pe piete internationale, iar cu sprijinul adecvat in materie de politici din partea Comisiei Europene – cum este Observatorul pietei zaharului, care furnizeaza informatii prompte si relevante despre piata – ei ar trebui sa dispuna de toate posibilitatile care sa le asigure reusita. Sunt convins ca, din momentul in care a fost hotarata data la care vor lua sfarsit cotele de zahar, industria si-a asigurat o pozitie favorabila care sa-i permita sa beneficieze de oportunitatile pe care le prezinta eliminarea acestor cote.”

Sprijinirea in continuare a sectorului zaharului din UE

Pot fi folosite diverse masuri din cadrul politicii agricole comune pentru a se sprijini in continuare sectorul zaharului din UE astfel incat acesta sa faca fata unor perturbari neasteptate de pe piata. Printre acestea se numara un tarif la import substantial al UE (in afara acordurilor comerciale preferentiale) si posibilitatea de a oferi sprijin pentru depozitarea privata si masuri de criza care sa permita Comisiei sa ia masuri in cazul unor crize grave ale pietei implicand cresterea sau scaderea brusca a preturilor pietei. Este disponibil si sprijinul pentru venit destinat fermierilor sub forma platilor directe, inclusiv posibilitatea statelor membre ale UE de a acorda asa-numitul sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele aflate in dificultate, printre care si productia de sfecla de zahar.

Dupa eliminarea cotelor, se mentine posibilitatea de a negocia colectiv, in contractele incheiate intre producatorii de sfecla si prelucratorii de zahar din UE, conditii de repartizare a valorii.

Comisia Europeana a ameliorat, de asemenea, transparenta pe piata zaharului, anticipand sfarsitul sistemului cotelor. Un nou Observator al pietei zaharului furnizeaza analize si statistici pe termen scurt cu privire la piata zaharului, precum si analize si perspective care sa-i ajute pe fermieri si pe prelucratori sa isi administreze intreprinderile in mod mai eficace.

Sistemul cotelor de zahar a fost introdus in 1968, odata cu primele reguli din cadrul PAC referitoare la zahar si cu un pret de sprijin pentru producatori fixat la un nivel semnificativ mai mare decat pretul de pe piata mondiala. Decizia de a elimina sistemul cotelor de zahar a fost luata de statele membre in 2006.

Sfarsitul sistemului cotelor urmeaza reformei semnificative a sectorului din perioada 2006-2010. Pretul mediu al zaharului in UE a crescut de la finele anului 2016 pana la aproximativ 500 EUR/t si de cateva luni este stabil.

UE este cel mai mare producator de zahar din sfecla din lume (in jur de 50 % din cantitatea totala). Zaharul din sfecla reprezinta insa doar 20 % din productia mondiala de zahar; restul de 80 % este produs din trestie de zahar. Majoritatea sfeclei de zahar din UE este cultivata in jumatatea nordica a Europei, acolo unde clima este mai propice pentru sfecla. UE detine si o importanta industrie de rafinare care prelucreaza zahar din trestie brut provenit din importuri.

Share on Facebook