septembrie 25, 2021

Ce a decis Egiptul in legatura cu exportul de Grau din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Procurorii din Egipt au anuntat duminica ca au aprobat o decizie privind cernerea graului livrat din Romania, care a fost respins anterior de Autoritatea pentru carantina de la Cairo pe motiv ca ar contine seminte de mac, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cernerea va separa semintele de grau, a afirmat duminica un oficial de la Ministerul Agriculturii pentru Reuters. Acesta a adaugat ca o nava cu grau din Franta, care continea de asemenea seminte de mac, inca este verificata.

Egiptul, cel mai mare cumparator mondial de grau, a provocat ingrijorari in randul traderilor in ultimele saptamani dupa ce a refuzat intrarea in tara a doua nave cu grau pe motiv ca contin seminte de mac. Una din aceste nave, care a fost oprita luna trecuta, transporta 63.000 de tone de grau din Romania, de la firma Cerealcom Dolj.

Luna aceasta, Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, a informat ca a ajuns la concluzia ca semintele de mac prezente in graul provenit din Romania si din Franta nu sunt daunatoare, adaugand ca graul va fi cernut.

“Potrivit unui raport semnat de presedintele Autoritatii pentru carantina, semintele de mac gasite in graul din Romania nu sunt de tipul celor din care se produce opium. In consecinta procedura care va fi urmata este cernerea”, a declarat vice-presedintele GASC, Ahmed Youssef.

Acest dosar este similar cu disputa de anul trecut cand traderii au boicotat licitatiile organizate de GASC dupa introducere a unor cerinte conform carora graul importat trebuia sa aiba un continut zero de cornul secarei, standard pe care traderii il considera imposibil. In cele din urma, autoritatile egiptene au renuntat la aceste cerinte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE