Cum instalam un sistem de irigare prin picurare

Facebook
Twitter

Dezvoltarea unei ferme legumicole sau chiar a unei gradini mai extinse are nevoie, inainte de toate, de un sistem de irigare prin picurare. Daca in urma cu cativa ani acestea erau destul de scumpe, in prezent si incepatorii pot pune la punct, fara prea mari probleme, un asemenea sistem.

In primul rand, poate ar fi important de precizat care sunt avantajele folosirii unui astfel de sistem de irigatie. Un prim avantaj demn de mentionat este ca diminuam riscul de aparitie a bolilor (apa pe frunze). De asemenea, reducem considerabil volumul de munca in privinta irigarii, totul realizandu-se aproape automat. Mai mult decat atat, prin sistemul de irigatie punem oferi plantelor si ingrasaminte (fertirigare). Plus, o economie substantiala la apa.

Sursa de apa

La un proiect de acest gen foarte importanta este sursa de apa. Putem utiliza de exemplu apa din panza de apa freatica, aflata la o adancime mica, de circa 6-8 metri. O pompa de apa ne va ajuta sa folosim aceasta apa sau un hidrofor, pe care se vor monta niste filtre.

O alta sura de apa poate fi si panza freatica aflata la o aduncime mai mare, de peste 30 metri in general. Aceasta apa se poate folosi cu ajutorul unei pompe submersibile, care va fi stocata in prima faza intr-un butoi. Ulterior, va fi pompata in sistemul de irigatie.

Ori, in cazul in care exista lacuri, iazuri sau chiar rauri in apropiere, se poate utiliza apa din aceste locuri.

Furtunul de picurare plus alte elemente necesare

Dupa ce avem asigurata sursa de apa si modalitatea in carea ea va fi pompata in sistemul de picurare, este necesar sa acordam atentie furtunului si celorlalte elemente de conectare.

Standardul diametrului pentru furtunul de picuare este de 16 mm. Pe acest furtun vor fi puse duzele de udare, cu 2 sau chiar 4 gauri. In general, duzele sunt amplasate la distante de circa 40-50 cm, insa pot fi puse si mai des, adica la circa 20 cm distanta intre ele.

Alte elemente necesare de conectare sunt: teu, dop, stut, robinetul pentru picurare.

Pentru a conecta furtunul de picurare la conectori se va incalzi usor in prealabil furtunul cu bricheta, apoi se va mufa rapid prin impingere. Puteti gasi la acest magazin diverse modele de furtun de gradina, in functie de proiectele dumneavoastra.

Fermierii care folosesc frecvent un sistem de irigatie prin picurare se pot gandi inclusiv la automatizarea lui totala cu ajutorul unor calculatoare. Practic, se poate programa in ce zile si la ce ora instalatie de picurare sa porneasca si cata apa vor primi plantele. In acest mod, agricultorul poate avea un control total asupra irigarii plantelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE