MADR a stabilit un nou mod de recunoastere a grupurilor de producatori

Facebook
Twitter

Printr-o noua hotarare, Ministerul Agriculturii aduce modificari la modul in care se recunosc grupurile de producatori, pentru sectorul fructelor si legumelor. Scopul acestei modificari este de a reglementa organizarea producatorilor individuali in grupuri si dezvoltarea de catre acestia a unei asociatii mult mai competitive pe piata legumelor si fructelor.

Conditiile de infiintare a grupului de producatori pentru sectorul fructelor si legumelor sunt asemanatoare cu conditiile impuse pentru acordarea statutului de grup de producatori in alte sectoare, insa actuala decizie include mici modificari. Astfel, persoana juridica care solicita infiintarea grupului de producatori trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

In primul rand, grupul ce urmeaza a fi infiintat trebuie sa fie constituit din minimum 5 membrii si sa poata dovedi ca valoarea productiei comercializate de membrii grupului sa fi fost de minimum 1.000.000 lei. Valoarea productiei comercializate de 1.000.000 lei se calculeaza pe o perioada de maximum 12 luni, productie inregistrata cu un an inainte de a se depune cererea de infiintare a grupului de producatori.

In cazul in care grupul de producatori nu detine date istorice privind productia sau nu dispune de suficiente documente justificative pentru a dovedi valoarea productiei, se va calcula valoarea medie a productiei inregistrata de membrii viitorului grup de producatori, pe ultimii 3 ani dinaintea depunerii cerererii de infiintare a grupului.

Fiecare membru trebuie sa fie parte a grupului pentru cel putin un an   

Pentru toate problemele de natura economica, organizatiile de producatori vor actiona intotdeauna in numele si in interesul membrilor. De asemenea, fiecare membru al asociatiei de producatori nou infiintata nu poate parasi organizatia mai devreme de un an.

Dupa cel putin un an, membrul/membrii care doresc sa paraseasca organizatia, o pot face insa numai daca au fost indeplinite conditiile stabilite de adunarea generala a membrilor asociatiei de producatori. Pentru a parasi organizatia, membrii vor trebui sa trimita o instiintare scrisa asociatiei de producatori, care va deveni efectiva dupa 15 zile de la depunerea sa.

Orice decizie luata asupra componentei grupului, numarul de membrii sau alte schimbari organizationale trebuie comunicate catre MADR si APIA, in termen de 30 de zile de la adoptarea acestei decizii de catre adunarea generala a membrilor organizatiei de producatori.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE