Daea: Romania trebuie sa se pregateasca pentru 2019, cand va prelua presedentia Consiliului European

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2019, Romania urmeaza sa preia presedentia Consiliului European iar tara noastra trebuie sa se pregateasca pentru aceasta oportunitate. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a adus in discutie acest subiect in cadrul Conventiei Forumului Montan din Romania de la Vatra Dornei, unde le-a explicat fermierilor cat de important este sa se pregateasca pentru anul 2019, noteaza Agerpres.

In viziunea ministrului, preluarea presedentiei Consiliului European de catre tara noastra este o oportunitate si o ocazie de a demonstra capacitatea organizatorica si decizionala a Romaniei.

,,Ii rog pe cei care sunt legati direct de activitatea zonei sa ne pregatim in perspectiva 2019. (…) Va fi momentul cand trebuie sa aducem la Dorna structuri. Conceptul meu este ca, atunci cand ne revine aceasta importanta misiune, s-o folosim cat mai bine cu putinta, pentru a ne demonstra capacitatea organizatorica si decizionala. Bucurestiul este in stare sa conduca timp de sase luni Europa de la Bucuresti’’, a declarat ministrul Daea.

Daea: este nevoie de mai multi tineri in agricultura

Ministrul a afirmat ca este important pentru tara noastra sa-si stabileasca niste obiective pe termen lung, pentru ,,post 2020’’ si sa includa in acestea si atragerea a tot mai multi tineri spre agricultura.

,,Va rog sa intrati in cuplajul acesta de proiectare, de selectie, de sintetizare, de sustinere cu argumente in care echivocul sa nu intre. (…) V-as ruga sa-mi aduceti tineri care sa poata fi introdusi in dispozitivul uman pe care trebuie sa-l aiba tara in această zona’’, mai declara Daea.

In cadrul evenimentului de la Vatra Dornei, ministrul a incurajat fermierii sa vina cu propuneri de proiecte care sa poata fi introduse in Parlament, dar si sa se stabileasca prioritatile de implementare ale anumitor proiecte.

,,Sa va ganditi, si eu accept orice propunere, ca in maxim o luna de zile sa avem stabilite prioritatile pentru lansarea la apa a proiectelor ce trebuie introduse in Parlament si lansarea in dezbatere a marilor probleme cu care trebuie sa ne intalnim in decizia pentru 2019’’, a subliniat seful MADR.

Romania are ,,confortul intelegerii’’  

Ministrul a profitat de prezenta la eveniment pentru a lauda si de aceasta data performantele agriculturii romanesti, reamintind de cele 9 recorduri istorice inregistrate de tara noastra in agricultura dar si de gradul de absorbtie al fondurilor europene in procent de 99,99%.

,,Fermierii au reusit, intr-un an foarte bun din punct de vedere climatic, cu mici exceptii, prin harnicia, prin munca, prin efortul lor si prin sprijinul pe care l-a dat Guvernul prin subventii, noua recorduri istorice la noua culturi, validandu-se in acest fel ca o tara ce poate fi atenta cu resursele, ce poate fi inteligenta in folosirea lor, ce poate fi atenta la normele si conduita europeana, pentru ca am reusit sa accesam intr-un procent de 99,9% fondurile europene, iar controalele care au venit in Romania au constatat ca o facem bine, corect’’, mai spune Daea.

Daea a tinut si sa laude eforturile institutiilor agricole din tara noastra dar si persoanele implicate in circuitul agricol, explicand ca in aceste conditii, agricultura romaneasca nu poate decat sa progreseze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE