Iata la ce pret se vinde porumbul romanesc la export

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul acesta, Romania a inregistrat o productie de porumb record, de 14,5 milioane de tone, reusind sa detroneze Franta si sa devina tara cu cea mai mare productie de porumb din UE, noteaza Ziarul Financiar.

Cu toate acestea, fermierii inca nu se grabesc sa comercializeze cantitatile uriase de porumb obtinute, iar majoritatea productiei este tinuta in silozuri si va fi vanduta atunci cand pretul va fi unul mai bun decat cel oferit in timpul campaniei de recoltare.

,,Fermierii incep sa fie din ce in ce mai performanti in ceea ce fac, au rezultate bune, dar sectorul de industrializare si procesare, cel care aduce valoare adaugata mare, nu este inca suficient de dezvoltat, nu a tinut pasul cu evolutia agriculturii“, a declarat Alina Cretu, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania.

Deocamdata, situatia nu este similara cu cea din anii trecuti, cand tara noastra a trimis la export aproape o treime din productia de porumb obtinuta, adica 3,4 milioane de tone din totalul de 10,7 milioane de tone obtinute.

In 2016, porumbul romanesc a fost vandut la export cu un pret mediu de 204 euro pe tona, cu aproximativ 30% mai mult decat era estimat la inceputul campaniei de recoltare.

Pretul porumbului, mai mic anul acesta

In luna februarie a acestui an, pretul pentru care era vanduta o tona de porumb se situa la o medie de 147 de euro, insa din pacate, acesta a scazut in ultimele luni. La inceputul lunii noiembrie, pretul unei tone de porumb ajungea la aproximativ 136 de euro pe tona, ceea ce este cu mult mai putin decat in anii precedenti.

Specialistii avertizeaza ca preturile la porumb de anul acesta nu se vor redresa foarte mult pana la finele anului si ca valoarea unei tone nu va depasi pragul de 150 de euro, ceea ce este cu peste 25% mai putin decat in 2016.

 

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE