O rezolutie care se opune autorizarii aditivilor de fosfat in carnea de kebab nu a reusit sa obtina miercuri o majoritate absoluta de 376 deputati.

Ca urmare, Comisia Europeana poate sa permita utilizarea acidului fosforic, fosfatilor di- si tri- si polifosfatilor (E 338-452) in carnea de kebab – fie ea de oaie, miel, vita sau pui.

Conform Comisiei Europene, utilizarea fosfatilor este necesara pentru o extractie partiala si procesare a proteinelor animale pentru a forma o pelicula pe carnea stratificata pe un suport vertical pentru a lega bucatile de carne si a asigura congelarea si prajirea omogene.

Rezolutia depusa de comisia pentru sanatate publica si siguranta alimentara a primit 373 de voturi pentru, 272 impotriva si 30 de abtineri, nereusind sa atinga majoritatea necesara de 376 de voturi favorabile pentru a putea fi adoptata.

Rezolutia  a cerut plenului sa se opuna autorizarii din cauza ingrijorarilor privind sanatatea si a unui studiu stiintific despre aditivi ce urmeaza a fi publicat de Autoritatea europeana pentru sanatate alimentara inainte de sfarsitului anului 2018.

Context

Un raport din 2017 al Comisiei Europene a aratat ca in unele state membre autoritatile si operatorii comerciali au utilizat diferite si uneori incorecte interpretari ale legislatiei europene privind carnea procesata si produsele conexe, ceea ce a dus la o implementare neuniforma.

Print Friendly