MADR: se majoreaza cota de pescuit la calcan

Facebook
Twitter

In cadrul Comisiei pentru Agricultura si Pescuit a Comisiei Europene care a avut loc in perioada 11-12 decembrie la Bruxelles, cota de pescuit la calcan, pentru Romania din Marea Neagra a fost majorata de la 43 tone in anul 2017 la 57 tone pentru anul 2018.

Cresterea cotelor a fost obtinuta in urma discutiilor care au avut loc in grupurile de lucru tehnice ale Comisiei Europene pe parcursul anului 2017 si a negocierilor purtate intre Comisia Europeana si statele riverane ale Marii Negre in cadrul Reuniunii anuale a Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana (GFCM) desfasurata in luna octombrie 2017 in Muntenegru.

In cadrul reuniunii s-a stabilit cota care revine statelor membre ale Uniunii Europene la nivelul de 114 tone, Romaniei si Bulgariei revenindu-le cote egale pentru calcan, respectiv 57 de tone. Numarul autorizatiilor ce pot fi eliberate pentru pescuitul comercial in anul 2018 este de 48 pentru Romania si 116 pentru Bulgaria.

Cota de peste 3.000 tone de sprot alocate Romaniei

Pentru specia sprot, Romaniei i-au fost alocate 3.442,50 tone, iar Bulgariei 8.032,50 tone, respectiv 30% din totalul cotei pentru Romania si 70% pentru Bulgaria. Aceasta a fost decizia Comisiei Europene si se aplica de mai multi ani datorita faptului ca flota noastra de pescuit raporteaza date reduse privind capturarea acestei specii.

Totodata, Ministerul Agriculturii apreciaza in mod deosebit contributia doamnei Norica Nicolai, europarlamentar, pentru implicarea directa si sustinerea permanenta a intereselor Romaniei in cadrul Parlamentului European si al Comisiilor de specialitate. Ministerul ii multumeste de asemenea pentru sprijinul constant pe care il acorda Romaniei in incercarea de a determina redeschiderea negocierilor privind Regulamentul nr. 1380/2013 pentru cresterea efortului de pescuit, respectiv tonaj brut si numar kilowati, lucru necesar pentru echilibrarea diferentelor semnificative intre Romania si Bulgaria, avand in vedere lungimea comparabila a litoralului celor doua tari, Romania 244 km, respectiv Bulgaria 370 km.

Specificam faptul ca marirea capacitatii de pescuit comercial la Marea Neagra reprezinta o prioritate pentru Romania, acest lucru asigurand punerea in echilibru a resurselor piscicole de care dispunem in zona romaneasca a Marii Negre cu capacitate de pescuit.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE