Achim Irimescu: Romania si-a pastrat cota la calcan pentru 2016, insa trebuie intarit controlul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru anul 2016, Romania si-a pastrat cota la calcan la 43,2 tone, insa va trebui sa adopte anumite masuri de reducere a punctelor de debarcare si a permiselor de pescuit, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a participat in perioada 14-15 decembrie la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit de la Bruxelles.

„Romania a reusit pentru anul 2016, cu sprijinul colegilor de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles, o mentinere a cotei de calcan la nivelul de 43,2 tone si neintroducerea unei cote de pescuit la rechinul – cainele de mare specific Marii Negre. Comisia a venit initial cu propuneri foarte dure si de aici se poate vedea importanta compromisului final adoptat, pentru ca propunerea Comisiei Europene (CE) a fost sa avem cota zero la calcan iar la rechinul – cainele de mare sa se introduca o cota de pescuit. In final, dupa negocieri serioase, am reusit sa ajungem la acest rezultat. Toate acestea, desigur, sunt conditíonate de o serie de masuri tehnice care angajeaza Romania si Bulgaria in acelasi timp”, a afirmat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, potrivit unui comunicat MADR.

Intre masurile tehnice se regasesc reducerea numarului porturilor de debarcare, reducerea numarului de licente distribuite pentru pescuitul calcanului ori cresterea perioadei de prohibitie pentru pescuitul la calcan.

Daca pana acum perioada de prohibitie era intre 01 aprilie -31 mai, de acum inainte va fi prelungita cu o luna, deci intre 01 aprilie – 30 iunie.

„Concret, inspectiile pe care Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura le va face vor trebui sa fie mult mai riguroase pentru ca de multe ori CE a reprosat Romaniei ca pescuitul ilegal reprezinta un procent important si afecteaza resursa de peste din Marea Neagra, respectiv la calcan si la rechin – caine de mare”, a adaugat ministrul la finalul reuniunii.

In cadrul reuniunii din 14—15 decembrie 2015, ministrii Agriculturii din statele membre au incercat sa ajunga la un acord politic cu privire la posibilitatile de pescuit pentru 2016, aplicabile in apele UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE