Camion plin cu porci, blocat de 2 zile la granita dintre Romania si Moldova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un camion plin cu porci care trebuia sa ajunga de sambata la un abator din Republica Moldova, sta de 2 zile blocat in vama. Camionul nu poate fi lasat sa intre pe teritoriul Moldovei din cauza faptului ca exportatorul nu are toate actele necesare, insa nici nu poate sa se intoarca in Romania, din cauza alertei de pesta porcina, noteaza Digi 24.

Camionul cu aproximativ 200 de porci a plecat din Brasov vineri seara si a ajuns in vama Albita sambata, insa acolo a fost oprit de vamesi si i-a fost interzis accesul in tara vecina. Aparent, soferului ii lipsea un act, iar autoritatile vamei nu i-au putut permite accesul in tara de peste Prut.

Acest eveniment este cauzat de o noua directiva a Guvernului din Republica Moldova, prin care orice exportator trebuie sa prezinte o notificare suplimentara la vama, inainte de a intra in tara. ,,Guvernul Republicii Moldova au emis un ordin suplimentar care prevede o notificare suplimentara din partea exportatorului roman catre Republica Moldova. Aceasta modificare nu a fost notificata Guvernului Romaniei”, a declarat Traian Petcu, vicepresedinte ANSVSA.

Porcii tinuti ore intregi in frig, fara apa si mancare

In conditiile alertei de pesta porcina existenta in prezent in tara noastra, legislatia nu permite accesul porcinelor in Romania, indiferent daca este vorba de produse, carne de porc sau animale vii. Astfel, porcii au ramas in camion si au petrecut ore bune in frig, fara apa si fara mancare. Intr-un final, porcii au fost dusi intr-un adapost din cadrul vamii Albita.

Autoritatile romanesti si-au exprimat dezacordul pentru aceasta situatie, insa au explicat ca este o problema de domeniu juridic si ca nu se pot face prea multe pentru rezolvarea situatiei. ,,Noi suntem stupefiati, am transmis mesajul catre toate autoritatile competente. Efectiv, nu stim ce sa mai facem. Din punct de vedere juridic este o problema, dar porcii sunt in zona libera, deci nu au trecut pe teritoriul molovenesc.’’, a explicat Dr. Mary Pana, presedinte ACEBOP.

In zilele urmatoare, reprezentantii ANSVSA se vor deplasa la Chisinau, pentru a afla de ce a fost impiedicata intrarea animalelor in Moldova si pentru a incerca sa rezolve situatia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE