O noua masura de sprijin pentru crescatorii de porci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania se confrunta cu un fenomen ingrijorator in ceea ce priveste prezenta carnii de porc autohtone in magazine, iar in prezent, peste 50% din carnea de porc vanduta in magazinele din tara noastra provine din alte tari.

Crescatorii si producatorii de carne de porc confirma acest lucru si sustin ca in ultimii 15 ani, Romania a ajuns sa importe 50% din carnea de porc comercializata in tara. Printr-o estimare simpla, putem deduce ca fiecare al doilea kilogram de carne de porc aflat in galantarele supermarket-urilor este de provenienta straina.

Tot producatorii considera ca doar autoritatile pot rezolva aceasta problema, printr-un pachet de masuri care sa incurajeze productia de carne de porc romaneasca si sa reduca importurile, in conditiile in care aproape 200.000 tone de carne de porc au fost aduse din strainatate doar anul trecut.

Romania, consum mic de carne de porc fata de media europeana

Cu toate ca Romania importa 50% din necesarul de carne de porc, consumul acestui produs pe cap de locuitor pastreaza inca valori scazute fata de media europeana. Conform unui studiu recent, consumul de carne de porc pe cap de locuitor este cu 30% mai scazut in tara noastra fata de media europeana, fiecare roman consumand intre 30-32 kg carne porc pe an.

Totusi, importul de carne de porc este destul de ridicat in prezent, cu peste 197.000 de tone aduse in tara anual, cantitate ce insumeaza o valoare de 343,9 milioane de euro.

Masuri luate in prezent pentru incurajarea producatorilor de carne de porc

Cea mai importanta masura luata pentru crescatorii de carne de porc a fost adoptata in cadrul Targului Indagra 2017, unde a fost lansata initiativa nationala ,,Porc Crescut Romaneste’’, dezvoltata de fermieri pentru consumatori si care doreste sa readuca pe mesele romanilor carnea de porc autohtona.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE