Cand vor putea crescatorii romani sa exporte porci vii in spatiul intracomunitar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De mai bine de zece ani, crescatorii romani nu pot exporta in spatiul comunitar porci vii, din cauza pestei porcine. Desi virusul nu mai evolueaza de multi an in tara noastra, autoritatile din Romania nu au reusit pana acum sa convinga oficialii Comisiei Europene ca stapanesc acest fenomen.

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat recent ca in urma cu o saptamana Romania a contactat echipa de experti ai Comisiei Europene, pentru a constata ca tara noastra indeplineste criteriile de ridicare a restrictiilor privind exportul intracomunitar de suine.

„Deblocarea schimburilor comerciale este un deziderat pe care il dorim si noi. Am avut recent o discutie cu cei de la Comisia Europeana si ei vor sa vada ca stapanim foarte clar fenomenul circulatiei virusului si al circulatiei animalelor. (…) Am facut solicitarea acum o saptamana si ne dorim o echipa de experti ai Comisiei Europene, care sa constate ca indeplinim procedurile, dupa aceea sa trecem la ridicarea restrictiilor prin decizia luata si publicata in jurnalul CE. Speram sa obtinem decizia probabil in cursul acestui an. Insistam ca ei sa vina cel putin in toamna si ne dam tot concursul deoarece sectorul porcului este cel mai lovit sector. El a crescut foarte mult, este matur si oamenii fac eforturi uriase, iar ANSVSA isi face datoria. Cred ca industria romaneasca si consumatorul roman pot foarte bine sa sprijine acest sector pentru ca de multe ori la raft trecem prea usor pe langa produsul romanesc care inseamna siguranta alimentara, salubritate, impozite si locuri de munca”, a declarat Radu Roatis, pentru Agerpres.

Un semnal pozitiv in acest sens a fost transmis tarii noastre inclusiv din partea Comisarul European pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, care a declarat ca este in favoarea Romaniei in ceea ce priveste reluarea exporturilor intracomunitare de porci vii.

„Situatia si punerea in aplicare a masurilor de supraveghere si control al bolilor in Romania a inregistrat o evolutie favorabila in ultimii ani. Un rezumat al situatiei epidemiologice pentru bolile animalelor in UE pot fi gasite pe pagina de internet a Comisiei. Comisia va lua in considerare aceste date si alte constatari legate de punerea in aplicare a masurilor de catre autoritatea competenta in cadrul urmatoarei revizuiri a Deciziei UE nr. 764/2013”, a raspuns Vytenis Andriukaitis la solicitarea adresata de Rodica Macovei pe acest subiect, informeaza ACEBOP.

Comertul cu porci si carne de porc si produse din carne de porc provenite de la firme romanesti au fost interzise pe piata UE in 2003, sub motivul ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine clasice. Patru ani mai tarziu, Comisia a decis sa extinda aceasta interdictie pentru Romania. Nu au existat cazuri de pesta porcina din anul 2007, potrivit Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE