Seful ANSVSA anunta ce oportunitati de export au producatorii de carne de porc

Facebook
Twitter

De curand, Romania a fost declara tara libera de pesta porcina clasica, ceea ce face ca tara noastra sa fie eligibila pentru exportul de carne de por catre tarile terte, precum SUA sau Canada. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, a oferit o serie de detalii cu privire la stadiul exporturilor.

„Intr-adevar, am reusit sa depasim aceasta bariera, care ne-a tinut blocati in comertul cu carne de porc pentru tari terte. A fost un efort colectiv si de durata, dar este intr-adevar o realizare de care trebuie sa tinem si este unul dintre motivele pentru care mi-as dori foarte mult sa nu ne afecteze cealalta boala, respectiv pesta porcina africana. Totusi, trebuie precizat faptul ca vorbim despre doua boli diferite, iar in cazul aparitiei restrictiile pentru pesta porcina africana nu sunt corelate cu pesta porcina clasica. Vorbim aici de regionalizare si de neafectarea statutului de tara, care, odata dobandit, doar in cazul aparitiei pestei porcine clasice putem sa il mai pierdem. Practic, de circa 10 ani, din 2007, nu am mai avut aceasta boala: pesta porcina clasica”, a declarat, pentru Agerpres, Geronimo Branescu.

In prezent, presedintele ANSVSA a declarat ca se asteapta decizia partii japoneze cu privire la reluarea exportului catre aceasta tara.

„In acest sens, cu Japonia, tara cu care suntem in tratativele cele mai avansate de indata ce am obtinut statutul de tara libera la pesta porcina clasica, am reluat schimbul de informatii tehnice si in acest moment, cel putin pe segmentul de carne de porc, avem solicitat avizul de export pe aceasta relatie, asteptandu-se avizul de conformitate si decizia finala din partea partii japoneze. Acest lucru inseamna ca tot ceea ce este legat de negocierea tehnica a fost finalizat pentru carnea de porc pe relatia cu Japonia, care este o piata destul de exclusivista. Asteptam partea japoneza cu agreement-ul final, ei facand deja si vizita la noi”, a mai precizat seful ANSVSA.

„Aici negocierile au fost finalizate, vizita a fost facuta, astfel incat ei hotarasc cand incepem exportul. Cel mai mult ei vor sa cumpere carne de porc, congelata sau refrigerata, in functie de optiunea lor comerciala. Noi am asigurat tot ce inseamna agreement tehnic pentru toate categoriile de carne de porc, restul tine de alte autoritati ale statului, sa negocieze punctual subiectul”, a mai spus Geronimo Branescu.

In ceea ce priveste negocierile cu SUA, o serie de experti americani sunt asteptati in Romania, in aceasta luna.

„In perioada 17 — 21 iulie 2017, o sa avem o vizita de evaluare din partea APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service), parte din USDA (United States Department of Agriculture), departamentul de agricultura al SUA, care vor veni sa efectueze inspectia pentru animale vii si pentru uniformitatea si echivalenta sistemului de control si supraveghere sanitar-veterinar pentru pesta porcina, febra aftoasa si pesta bovina, boli de care noi suntem indemni”, a mai spus seful ANSVSA.

Romania poate exporta porci vii in spatiul comunitar, precum si in tarile terte, dupa ce Comisia Europeana a decis anul trecut scoaterea tarii noastre din Anexa 2 de la directiva 2013/764/CE, care nu permitea punerea pe piata europeana a suinelor vii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE