Seful MADR: Romania, 9 recorduri istorice in agricultura

Facebook
Twitter

Romania a realizat anul acesta noua recorduri istorice in ceea ce priveste productiile din agricultura iar in tara noastra s-au produs peste 27 de milioane tone de cereale, a declarat seful MADR, Petre Daea, la conferinta de bilant a ministerului, noteaza Agerpres.

Ministrul a explicat ca in conditiile acestei productii, valoarea poate fi echivalata cu 1,4 tone de cereale pe cap de locuitor. ,,In Romania am realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale. Este prima data cand ne intalnim cu asemenea cifre. Facand un calcul am depasit 1,4 tone pe cap de locuitor. Avem 9 recorduri istorice, iar culturile unde s-au realizat aceste recorduri sunt urmatoarele: grau, rapita, mazare, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi si struguri’’, precizeaza ministrul.

Daea a pus aceasta productie record pe seama conditiilor climatice favorabile, insa a mentionat ca si sprijinul acordat de stat a avut un rol important, datorita subventiilor acordate la timp.

,,Anul acesta am realizat productii importante pentru tara, productii realizate in primul rand de catre fermieri in conditii climatice favorabile, cu mici exceptii, dar si sustinute din subventii prin efortul statului. Inainte de aduce bani de la UE trebuie sa ii dea cineva si acel cineva este bugetul national. Anul acesta au fost date sume importante agriculturii, cum de altfel si in proiectia de buget pe anul 2018 agriculturii i se dau sume importante pentru a duce la indeplinire obiectivele stabilite, stiind ca este un motor de crestere economica’’, mai explica Daea.

Efectivele de suine, insuficiente pentru a consuma cerealele produse

In viziunea ministrului, discrepanta intre productiile record de cereale si efectivele reduse de suine din tara noastra ii impiedica pe fermieri sa valorifice aceasta productie de cereale intr-un mod mai productiv.

,,Este un regret ca nu putem tine pasul privind cresterea efectivelor de animale in asa fel incat sa putem castiga mai mult printr-o valorificare superioara a productiei pe care o obtinem. Este regretul ca nu avem efectivele de suine pentru a putea consuma o buna parte in hrana animalelor.’’, a declarat seful MADR.

Romania, recorduri istorice la grau si rapita

Anul acesta, Romania a inregistrat productii record la grau, cu o recolta de 10 milioane de tone si la rapita cu 1,7 milioane de tone. Conform INS, Romania a fost anul acesta cel mai mare producator din Uniunea Europeana la floarea-soarelui si ocupa locul cinci in UE la productia de grau.

La finele acestui an, Romania ar putea ocupa locul 1 in Europa la inca doua productii, cea de porumb cu 14,5 milioane de tone si cea de floarea-soarelui, unde deja s-a stabilit productia record de 3,167 milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE