septembrie 30, 2022

MADR impune noi restrictii pentru zonele de interes ecologic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale modifica Legea 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati. Noua modificare a ordinului ministerial urmareste sa protejeze zonele de interes ecologic si impune o serie de restrictii fermierilor care exploateaza astfel de zone.

Modificarea vine in urma ultimelor presiuni impuse de Uniunea Europeana privind exploatarea zonelor de interes ecologic si a conservarii lor, dar si pentru dezvoltarea de plante fara utilizarea anumitor substante nocive.

Astfel, pe zonele cu interes ecologic cultivate cu culturi fixatoare de azot, culturi secundare sau strat vegetal, se va interzice utilizarea produselor pentru protectia plantelor. Utilizarea unor astfel de substante nu este interzisa definitiv, insa pe viitor nu vor mai fi permise pe perioada dezvoltarii plantelor.

In ceea ce priveste culturile fixatoare de azot, care au fost declarate de fermieri zone de interes ecologic, folosirea produselor pentru protectia plantelor va fi interzisa de la inceperea semanatului si pana la finalizarea in intregime a recoltarii.

Pentru zonele cu culturi vegetale sau strat vegetal, care au fost declarate in prealabil de fermieri, zone de interes ecologic, este interzisa folosirea de produse pentru protectia plantelor, la inceperea perioadei de semanat si nu mai devreme de 8 saptamani de la semanat, pana ce plantele asigura acoperirea solului.

Prezentele modificari vin ca o incercare a ministerului de a promova o agricultura 100% ecologica pe zonele de interes ecologic, lipsite de substante chimice. Pana in prezent, nu se cunoaste impactul pe care aceasta modificare il va avea, si cum va influenta productia pe zonele de interes ecologic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE