Seful MADR: fonduri de 1,55 miliarde euro atrase anul acesta prin PNDR

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a participat duminica, 10 decembrie 2017, alaturi de secretarul de stat Alexandru POTOR si de secretarul general Constantin APRODU, la o prima intalnire de lucru cu intreaga conducere a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional si judetean. In cadrul acestei actiuni a fost analizat bilantul trimestrului IV al anului 2017 privind absorbtia fondurilor europene, precum si previziunile pentru anul 2018 referitor la atragerea fondurilor alocate Romaniei prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Sunt multumit de ceea ce faceti si pentru aceasta va felicit pentru activitatea depusa in acest an si va rog sa transmiteti felicitarile mele colegilor vostri. Alaturi de fermieri, primari, prefecti am reusit anul acesta sa obtinem rezultate importante privind absorbtia fondurilor europene: fata de un program de 1,4 miliarde de euro am realizat 1,55 miliarde euro. De asemenea, astazi am stabilit impreuna programul de absorbtie pentru anul viitor. Prin activitatea zilnica, printr-un efort comun vom putea realiza ce ne-am propus”, a subliniat Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Secretarul de stat Alexandru POTOR a precizat ca „la inceputul anului 2018 vom lansa un pachet foarte consistent de masuri prin care vom putea angaja sumele disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Trebuie ca fiecare structura a AFIR sa urmareasca cu maxima atentie derularea proiectelor finantate, astfel incat sa asigurati absorbtia eficienta a fondurilor. Demersurile de pana acum ale Ministerului si ale AFIR au fost corecte si astfel am putut sa primim aprecieri chiar si de la Burxelles. Iata ca in urma analizei realizate de ECA, ultimul raport de audit al Comisiei Europene s-a incheiat fara nicio recomandare, ceea ce reprezinta o apreciere concreta a activitatii noastre din acest an”.

Alte subiecte abordate au fost continuarea procesului de simplificare a accesarii si implementarii PNDR 2020, imbunatatirea permanenta a procedurilor interne si corelarea lor cu legislatia europeana si nationala in vigoare, dar si problemele care duc la blocaje sau intarzieri semnificative in absorbtia fondurilor, respectiv: derularea procedurilor de achizitie a bunurilor, serviciilor, lucrarilor, precum si disfunctionalitatilor aparute in relatia cu furnizorii de masini si utilaje care nu livreaza, la termenul stabilit, produsele solicitate.

In acest moment prioritatea noastra este asigurarea implementarii corecte a proiectelor contractate. Trebuie sa transferam bagajul de cunostinte al colegilor din AFIR catre beneficiari, astfel incat sa nu avem fonduri dezangajate din cauza unor proiecte implementate gresit. Astfel, trebuie sa dublam efortul institutional si, pe langa efectuarea a cat mai multor plati catre beneficiarii PNDR, trebuie sa asiguram si o verificare foarte atenta a fiecarui proiect. In acest sens, am marit esantionul de verificare a proiectelor si sustinem in continuare actiunile de prevenire desfasurate la nivel national cu beneficiarii proiectelor finantate prin PNDR. Nu ne ajuta cu nimic daca facem acum eforturi extraordinare de a atrage fonduri, iar in 2020 le dam inapoi”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Dupa intalnirea de lucru cu AFIR, ministrul Petre DAEA, alaturi de secretarul de stat Daniel BOTANOIU, au participat la cea de-a doua intalnire programata pentru ziua de duminica, 10 decembrie. In cadrul acestei intalniri organizate cu directorii Directiilor Agricole din toate judetele Romaniei, au fost analizate punctual principalele obiective realizabile in anul 2018.

Este important sa continuam Programul National de Irigatii, dar si Programul National de Tomate, sa realizam investitii noi in cadrul Programului National Antigrindina si sa asiguram dezvoltarea acestuia prin construirea unor noi puncte de lansare, precum si sa continuam Programul de sprijin pentru comercializarea lanii. In acelasi timp, va atrag atentia asupra demararii unor programe noi ale MADR, cum ar fi Programul de sustinere a crescatorilor de suine in vederea producerii carnii de porc din rasele autohtone Bazna si Mangalita, Programul de sustinere a activitatii de reproductie in sectorul de crestere a bubalinelor, Programul de sustinere a crescatorilor de taurine din rasele Baltata Romaneasca si/sau Bruna, Programul de infiintare a centrelor de colectare pentru legume si fructe,” a precizat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA.

In ce priveste anul 2017, au fost prezentate recoltele obtinute in sectorul vegetal, fiecare Directie Agricola prezentand datele statistice pentru fiecare cultura in parte.

Toate Directiile Agricole, la fel ca si pana acum, trebuie sa fie cat mai aproape de fermieri pentru a veni in intampinarea nevoilor acestora si pentru a le oferi tot sprijinul necesar in atingerea obiectivelor pe care acestia si le-au propus”, a subliniat secretarul de stat Daniel BOTANOIU.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE